Виліз на каштан і кричав: «Я буду космонавтом!»

Саме завдяки цій людині у космосі звучав гімн України. Він пройшов чималі випробування, аби стати першим і поки що єдиним українським космонавтом, але мети досяг. Йому пропонували жити в Америці, та він повернувся в Україну. Його життя було не дуже довгим, але дуже яскравим.

Сьогодні газета «Ясно» розповість вам про одного з найвизначніших українців – космонавта Леоніда Каденюка.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. Його мати дуже хотіла, аби син став лікарем, але не судилося. Леонід змалечку мріяв полетіти в космос. У ті часи взагалі багато дітей казали: як виростуть. стануть космонавтами. Та для більшості це так і залишилося дитячими мріями, але не для Леоніда Каденюка.

Коли Юрій Гагарін здійснив перший політ у космос, йому було всього дев’ять років. Тоді він виліз на каштан біля хати і сказав: «Я полечу в космос!»

Мама була проти, але в той же час вона сама згодом підтримала сина, коли він намагався вступити до Чернігівського льотного училища. Справа в тому, що Леоніду було тільки 16, а туди брали лише з 17. Аби піти вчитись, не втрачаючи року, довелося піти на хитрість і переробити свідоцтво про народження, зробивши хлопця старшим на рік. Тож саме мама поїхала до РАГСу і повернулася вже зі зміненою метрикою. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост