В Ужгороді лелеки влаштували еротичні танці

В Ужгороді біля Ужа пара лелек шукала собі їжу у траві. Скоріш за все, вужів чи жаб. До них приєдналася хитра ворона, яка вирішила поїсти за чужий рахунок.

Утім цікавим є не те. Агента газети «ЯСНО» разила поведінка самих лелек. Самець влаштував самиці шлюбний танець. Звісно, в цьому немає нічого  дивного, адже птахам така поведінка притаманна, але зараз у пернатих уже сформовані пари і вони висиджують пташенят.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Тож чому танцював цей лелека – невідомо: або він залишився без пари і то не його самиця, або щось інше.

Взагалі самці білих лелек прилітають на місця гніздування в березні або квітні. Самки повертаються дещо пізніше. Самець одразу починає лагодити і розширювати торішнє гніздо, а самка приєднується до нього. Господарі відганяють від гнізда інших птахів. Але якщо трапиться так, що чужа самка прилетить раніше, ніж самка із пари, самець лелеки спаровується з нею, не чекаючи на повернення своєї подруги.

Величезне гніздо лелека будує протягом декількох років, а добудовує щорічно. Люди дуже часто готують основи для їхніх гнізд, на яких птахи можуть почати будівництво. Готове гніздо лелеки щороку відновляють та збільшують. Воно будується з товстих гілок і вистилається різними матеріалами: ганчірками, клаптями паперу і навіть вкраденою з мотузки білизною. Лелеки не видають ніяких звуків, але під час залицяння вони вітають одне одного, клацаючи дзьобами. Якщо неподалік від гнізда з’являться інші лелеки, господарі клекочуть.

У шлюбний період лелеки чистять одне одному пір’я. Спаровуються кілька разів. Після цього самка з перервами у два дні відкладає 3-6 яєць. Батьки насиджують яйця поперемінно, але вночі їх завжди зігріває самка. Пташенята вилуплюються через 32 дні. Дитинчат батьки годують разом. Пташенята з’являються на світ вкриті абсолютно білим пухом. Перше чорне махове пір’я починає рости тільки через 10 днів. У віці 8 тижнів лелеки наважуються на перші пробні польоти.Тож в ужгородських лелек уже б на сьогодні мали вилупитися пташенята. Тому залишається загадкою причина еротичного танцю самця. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост