Закарпатська ратуша тріщить по швах. ФОТО

Фото надіслав газеті «ЯСНО» Rusin Rosvigivskiy

Мова йде про унікальну ратушу в Мукачеві, що вважається однією з найкращих будівель міських управ в Україні. Він написав: «Ратуша попукалася».

  • Золотце, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

На фото видно, як місцями відпадає з фасаду штукатурка.

Нагадаємо, що ратуша збудована на початку XX сторіччя (1904 рік), у стилі неоготики під впливом угорської сецесії. Ратуша стоїть у самому центрі міста, на площі Миру та на початку вулиці Пушкіна.

У 1898 році було оголошено конкурс на проект ратуші. Участь брало 12 проектів серед яких переміг проект столичного архітектора Яноша Бобули молодшого. Роботи по спорудженню почались 16 липня 1903 року, нагляд за будівництвом здійснював сам автор спільно з інженером Густавом Берновічем. Урочисте закладення відбулося 23 липня 1903 року.

На ратушній вежі — годинник-куранти. Годинник встановили наприкінці 1904 року, на той час він входив до числа п’ятірки найкращих баштових годинників у Європі. Головний механізм годинника розміщений у невеликій овальній кімнаті башти. У скляному ящику працює система шестерень і важелів, сполучених туго натягнутими тросами з двома дзвонами. Через кожні 15 хвилин по меншому дзвону ударяє молот, відбиваючи чверті години. Удари по великому дзвону сповіщають про цілу годину. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост