Сьогодні – Вознесіння Христове. Звичаї, традиції, заборони, особлива молитва

Свято Вознесіння Господнього припадає на сороковий день після Великодня. Це останній день, коли віряни вітаються словами “Христос воскрес!” У храмах цього дня ховають плащаницю.

Нині віряни відзначають свято Вознесіння Господнього. Цікаво, що це свято, як і Великдень, не має фіксованої дати, проте завжди припадає саме на четвер, пише 5.ua.

Варто зазначити, що Вознесіння Господнє вважається одним із 12 найголовніших церковних свят для християн.

  • Золотце, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

В народі свято Вознесіння Господнього називають по-різному. Це і Вознесення Господнє, Вшестя, Ушестя, Знесіння, Знесіннє.

Історія свята

В Євангелії говориться, що після свого воскресіння Христос перебував на землі ще 40 днів, він являвся апостолам і розповідав їм про Царство Боже, про своє друге пришестя, а також про те, що їх незабаром охрестить Святий Дух.

Вознесіння Господнє народні прикметиВважається, що саме на сороковий день після воскресіння Ісус потрапив у рай і так закінчив свій земний шлях. Та перш ніж піднятися на небеса, Син Божий дав своїм учням останні настанови, благословив їх і став віддалятися, підносячись на хмарі в супроводі двох ангелів. Побачивши таке чудо, апостоли повернулися до Єрусалиму з великою радістю.

Народні повір’я

За народним повір’ям, протягом усіх сорока днів, починаючи Великоднем і закінчуючи Вознесінням, ворота пекла та раю залишалися відкритими. У цей період душам померлих праведників дозволяється перебувати на Землі, а душі грішників не відчувають пекельних мук.

У народі Вознесіння традиційно пов’язують з урожаєм і зростанням, адже свято припадає на зміну сезонів у сільському господарстві.

Вознесіння Господнє народні прикмети

Народні прикмети

У день Вознесіння Господнього радять уважно спостерігати за погодою. Якщо на Вознесіння вона була хорошою, то такою протримається й до дня Святого Михайла (21 листопада). Дощ вважався поганим знаком – віщував хвороби і неврожай.

На Вознесіння господині пекли хлібці-драбинки. Вважалося, що такі частування допоможуть душам предків якомога швидше піднестися на небо. Хлібці відносили на цвинтар і поле, щоб вище до неба тяглися жито і льон.

  • У ранок Вознесіння земля вмивається росою, ніби плаче по Ісусу, що віддаляється від неї. Вважається, що ця Вознесенська роса наділена особливою цілющою силою, здатною вилікувати хворих і подарувати красу дівчатам, якщо нею вмитися.
  • Якщо на Вознесіння Христове піде дощ, то на Іллю буде гриміти гроза.
  • Погода на Вознесіння буде точно такою, як була на чистий четвер.
  • Якщо у Бога від чистого серця щось попросити, то воно обов’язково збудеться, тільки якщо прохання не стосується фінансового благополуччя.
  • Вознесіння минуло – сезон купання відкритий. Навіть якщо на вулиці ще дуже холодно, застудитися після таких купань неможливо.
  • Урожай буде багатим, якщо погода в цей день сонячна і тепла.
  • Дощ на Вознесіння – погана прикмета. Він віщує мокре і холодне літо, а крім того неврожай та хвороби людей і худоби.

Особлива молитива до свята

“Всемогутній Боже! Твій Син Єдинородний, наш Господь Ісус Христос, вознісся на небеса. Дай, щоб ми також возносилися у серці та розумі і постійно перебували там із Ним, Господом, Який живе і царює з Тобою і Святим Духом, один Бог, нині і повіки віків. Амінь.” Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост