Чому недоречна критика дитини руйнує віру в себе

Звідки ростуть ноги у підліткової депресії

У підлітковому віці діти стають інакшими. Вони занадто гостро реагують на зауваження, можуть замикатись у собі. Батькам важливо в цей період бути особливо уважними і не критикувати дитину, стати їй другом, намагатися зрозуміти і підтримати.

Тож у чому проявляється депресія і чому вона взагалі трапляється? Чим вона небезпечна? Як її уникнути?

  • Серденько, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

Про це «Укрінформ» розпитав  фахівця лікаря-невролога Сергія НЕПРЯДЬКА.

– Чи існує профілактика депресивного стану дитини?

– Для того щоб уникнути депресивних станів у підлітка необхідно створити нормальну, позитивну атмосферу в родині, налагодити відносини між дорослими. Іноді краще розлучитися, ніж жити у нескінченних скандалах і бійках, що відбуваються на очах у дітей. Адже дорослим треба стати прикладом життєрадісності й активності для підлітка. Це не так складно, як здається. Достатньо у кожній ситуації або випадкові знаходити позитивні моменти. А якщо сталася неприємність, вміти посміятися над собою, визнати помилки, прийняти те, що трапилося. У жодному разі не можна критикувати підлітка. Слід допомогти, підказати, як зробити краще. Підкинути наче випадково відповідну літературу або спровокувати правильну пораду з вуст того, до кого дитина прислухається. Недоречна критика руйнує віру в себе, у свої здібності, знижує самооцінку і геть вбиває довіру.

Батькам і усім дорослим членам родини необхідно бути щирими. Діти гостро відчувають награність, хитрування. Краще чесно сказати, що ви сьогодні дуже втомилися і мрієте просто лягти і півгодини поспати, щоб перетворитися на добру маму, ніж зображати маму-друга, яка слухає неуважно із відсутнім поглядом. Треба щиро хвалити, коли є за що похвалити, обіймати своє чадо, брати за руку при кожній слушній нагоді. Тілесний контакт дуже важливий. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост