Кулеба: Вандали пошкодили меморіал на Закарпатті, щоб дестабілізувати ситуацію

У суботу, 13 червня, невідомі пошкодили матеріали експозиції на задній частині Стіни плачу у Свалявському меморіальному парку. Очільник Міністерства зовнішніх справ Дмитро Кулеба назвав це «провокацію».

Про пошкодження повідомив секретар ради Свалявського меморіального парку Дьордь Дупко, повідомляє Громадське.

  • Середенько, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

За його словами, невідомі зірвали та осквернили панно, котре містить інформацію трьома мовами (українською, угорською, німецькою). Каже, представник парку написав заяву у поліцію, а винних вже розшукують.

«Факти підтверджують, що це могли скоїти угорські ненависники. Це політичний злочин проти угорців та німців. Комусь або замовнику не сподобалася описана правда», — пише Дьордь Дупко.

Він уточнив, що в матеріалах експозиції детально представлено трагедію Закарпаття, включаючи інтернування угорських та німецьких чоловіків у сталінські табори, здійснене НКВС восени 1944 року на підставі указу, виданого військовою радою 4-го Українського фронту.

Також представлено процес обезголовлення закарпатської інтелігенції та священників історичних церков, коли на рабство в ГУЛАГах військові трибунали та надзвичайні суди під керівництвом комуністів засудили тисячі людей.

Цей інцидент прокоментував очільник МЗС Дмитро Кулеба. Він назвав це «провокацією, спрямованою на дестабілізацію ситуації на Закарпатті».

«Хтось хоче завадити нам у подоланні суперечок з Угорщиною. Безумовно, розслідуванням цього ганебного акту вже займаються правоохоронці. Переконаний, винних обов’язково знайдуть і покарають, як це було з підпалювачами Угорського дому в Ужгороді», — наголосив він.

Міністр уточнив, що попри усі словесні та фізичні провокації вірить, що Україна та Угорщина здатні знайти взаємоприйнятні рішення, щоб врегулювати спірні питання, не перетинаючи червоних ліній жодної зі сторін.

«Українські угорці, як і представники інших національних меншин, є важливою і невід’ємною частиною українського суспільства. І я розумію, що вони не менш важливі для Угорщини», — додав Кулеба. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост