Золотий вірус: Захисні костюми для лікарів закупили на 40% дорожче

11 березня в Україні було оголошено карантин у зв’язку із поширенням коронавірусу. За 100 днів епідеміологічна ситуація в країні значно змінилася, кількість хворих росте щоденно.

Дані з сайту УП

Про це повідомляє  УП
  • Серденько, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

Поряд із введенням урядом карантинних заходів, активно вживати негайних заходів розпочав і парламент.

Рада прийняла рішення про спрощення закупівель для боротьби із COVID-19: замовникам дозволили не проводити стандартний тендер, натомість укладати прямі контракти з постачальниками. Закуповувати таким способом дозволили товари та послуги із затвердженого Кабміном переліку.

Головною причиною цих змін було бажання дозволити державі швидко закуповувати життєво необхідні товари для боротьби з пандемією.

Станом на 19 червня 2020 року, за цією процедурою, без проведення конкурентного аукціону, державні замовники здійснили 33 726 закупівлі на загальну суму 4,3 млрд грн.

Однак велике питання у ефективності використання цих коштів. Із самого початку нововведення у сфері закупівель почали використовувати або не за призначенням, або із серйозними зловживаннями.

Провалені централізовані закупівлі 

Очікувалося, що нововведена процедура стане у нагоді в першу чергу в сфері медицини. У підпорядкуванні МОЗ є спеціалізоване підприємство – “Медичні закупівлі України”, яке мало б забезпечити централізовані масштабні закупівлі першочергових товарів для боротьби з епідемією.

Профільне міністерство, однак, повністю провалило роботу та спромоглося дати завдання щодо першої закупівлі лише через місяць після початку карантину 10 квітня і лише щодо захисних костюмів.

Більше того, в МОЗі фактично зупинили тендер профільного підприємства та перебрали цю функцію на себе, переплативши за костюми 40%, за що можна було докупити додаткових 50 тисяч костюмів.

Коли держпідприємство знайшло та закупило 900 тисяч костюмів на 40% дешевше і вже навіть уклало договір, “Медичні закупівлі” були змушені розірвати його, бо МОЗ не виділив на них гроші та не погодив закупівлю.

Після ряду гучних скандалів щодо повернення МОЗ до корупційних практик, закупівлі для протидії епідемії таки передали підприємству, але аж наприкінці травня. Після цього ДП провело успішні закупівлі майже на 10 мільйонів.

 

Тобто держава банально втратила два місяці на скандали, тоді як за цей час можна було провести повноцінні прозорі тендери. У цей час основний тягар забезпечення лікарів та медзакладів ліг на волонтерів, бізнес, місцеву владу та благодійників.Тим часом захворюваність серед медпрацівників продовжує зростати – 5 650 медиків із підтвердженими діагнозом станом на 17 червня. Повний текст читай тут. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост