Дерева в українських Карпатах незаконно вирубують для стільчиків IKEA — розслідування

Шведська компанія IKEA продає у своїх магазинах розкладні стільці Terje, які виготовляють із незаконно вирубаного бука в українських Карпатах.
  • Серденько, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

Про це йдеться в розслідуванні громадської організації Earthsight, що спеціалізується на екологічних та соціальних питаннях, пише Громадське.

Згідно з розслідуванням, постачанням бука для IKEA займається лісомисливське господарство у селищі Великий Бичків на Закарпатті. Державна екоінспекція України вже перевіряла це господарство та підтвердила, що лісництво видало незаконні ліцензії на «санітарну» виробку понад 100 ділянок із квітня по червень 2018 року.

У розслідуванні зазначили, що це «період тиші», коли тварини у лісах розмножуються, а вирубка може впливати на подальший розвиток тварин, зокрема рисі. Earthsight також з’ясували, що лісництво проводило незаконну «санітарну» рубку і у 2019-2020 роках.

Головним заготівельником незаконно зрубаного бука є меблева компанія «ВГСМ». Її називають одним із найбільших українських постачальників для IKEA. Приблизно 96% всієї продукції «ВГСМ» продає шведській компанії.

Товаротранспортні документи вказують на те, що «ВГСМ» продає букову сировину, дуб і ясен на фабрику IKEA в Словаччину. Значну частину експортної продукції становлять напівготові частини меблів для мережі або букові пиломатеріали, які переправляють до Румунії. Там їх оброблює компанія Plimob.

Крім стільців Terje, які є відносно недорогими, IKEA продає й інші меблі з українського бука, зокрема стільці Ingolf, Borje та Henriksdal.

На українському сайті IKEA Terje коштує 399 грн, Ingolf — 1 499 грн, Henriksdal — від 1 300 грн, а продукції Borje в українському магазині немає. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост