Поліція розтринькала півмільярда державних коштів на боротьбу з вірусом

11 березня в Україні було оголошено карантин у зв’язку із поширенням коронавірусу. За 100 днів епідеміологічна ситуація в країні значно змінилася, кількість хворих росте щоденно.

Дані з сайту УП

Про це повідомляє  УП
  • Серденько, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

“Потужні” витрати МВС

Понад півмільярда гривень витратили структури, підпорядковані МВС, на придбання антикоронавірусних засобів. Хлопці “потужного міністра” встигли відзначитися і тут.

27 березня Центр обслуговування підрозділів Нацполіції уклав договір на закупівлю засобів захисту із об’єднанням “Форт” МВС, яке спеціалізується на виробництві вогнепальної зброї.

Сам “Форт” закупив ці товари у Китаю, виступивши звичайною прокладкою, що коштувало 8 млн грн платникам податків. Адже медичний захист “Форт” купував у британської компанії китайського походження дешевше, а Нацполіції продавав дорожче. Хоча поліція могла купити товар напряму, зекономовши кошти.

Цікаво також і те, що костюми для аваківського “Форт” постачала та ж китайська компанія, що і “золоті” костюми Міністерству охорони здоров’я Степанова.

 

Центр Протидії корупції звернувся до НАБУ із відповідною заявою про вчинення злочину. Загалом від початку травня ЦПК оскаржив закупівель щодо COVID-19 на загальну суму щонайменше 91,3 млн грн.

Центральна поліклініка Міністерства внутрішніх справ України є самостійним державним багатопрофільним лікувально-профілактичним закладом охорони здоров’я. Це медичний заклад, який надає амбулаторно-поліклінічну допомогу, а у самому закладі працює 114 лікарів (загалом 249 працівників).

Поліклініка веде дуже активні закупівлі, використовуючи “ковідні процедури”, тобто, укладаючи прямі угоди без використання конкурентних закупівель.

У системі Прозорро є дані про 29 угод на загальну суму трохи більше ніж 60 мільйонів гривень. 27 мільйонів поліклініка витратила на закупівлю 2 мільйонів медичних масок з гумовими петлями “MEDICARE” у компанії ТОВ “СОФІ-МЕД”.

Всі вказані надбання лікарня робила протягом декількох тижнів, ціна за одну маску коливається від 12,50 до 14 грн за штуку. Швидкий пошук в гуглі дає зрозуміти, що придбати можна було значно дешевше, особливо беручи до уваги об’єм замовлення.

 

Сама ж поліклініка змогла знайти дешевше: 26 травня на Prozorro з’явилася ще одна угода на закупівлю 1 мільйона таких самісіньких масок але вже у іншої компанії по 10,50 грн за штуку, тобто на третину дешевше.

У квітні поліклініка купувала ще 200 000 масок, 2 000 масок респіраторів та ще й 8 000 фільтрів до них. Однак виникає інше питання: нащо їх стільки у поліклініці, де працює всього 114 лікарів та немає стаціонару?

Важливо також, що ДП “Медичні закупівлі України” закупило такі самі маски за ціною 2,80 грн за штуку, що доводить факт величезної перевитрати з боку поліклініки МВС.

На сайті поліклініки розміщено оголошення про можливість пройти тестування на коронавірус за гроші. При цьому 16 червня заклад витратив на придбання системи ПЛР та тест картриджів майже 9 мільйонів з державного бюджету. Тобто грошей платників податків, яким за ці тести пропонують заплатити.  Повний текст читай тут. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост