У закарпатців через затяжний карантин і так немає грошей, а повінь зробила їх іще біднішими і голоднішими

У той час, коли багато хто кричить про коронавірус, усю Західну Україну накрила велика вода.

Закарпаття знову плавало. Села перетворилися на озера, паводок порозмивав дороги, затопив людям будинки та городину, позносив мости. У закарпатців через затяжний карантин і так немає грошей, а повінь зробила їх іще біднішими.

  • Серденько, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

Це – розплата за нищення лісів, за вбивство Карпат, за безвідповідальне ставлення до природи.

Наприклад, лише одна смерека  затримує до 5 тонн води на рік. А скільки їх варварськи вирізається! На тій же Рахівщині, яку підтопило найбільше.

Та є ще одна проблема.

«Більшість біди сталось через загати з відходів лісосік, які несла вода. Їх за законом не дають людям забирати з лісу і під час повені це все змивається водою, нищачи все на своєму шляху. Подивіться фото, всі біди в гірських селах через це! Про це ніхто не говорить і не пише! Ніде в світі немає такої захаращеності в лісах як у нас! Воліє зогнити, чи змитись водою і наробити біди, лиш не дати народу. Потрібно змінювати Закони! Тим більше, що за Конституцією України ліси належать громадам, а не держлісгоспами. Друга біда забудова заплав річок. Дамби слаба поміч, під час великих опадів вода десь мусить діватись. Ну і знищення давніх дренажних систем і рівчаків (шансів) все забудували, позагороджували», – каже Василь Мандзюк із Міжгір’я.

Так топило вчора

І ще. Цікаво. На Закарпатті із приводів і без них люди дуже люблять перекривати дороги. Так чому ж вони не перекривають їх лісовозам, які їздять їхніми селами частіше, ніж рейсові автобуси.

Їх ніхто не бачить? Тоді не треба нарікати! Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост