Чому монашки оселилися на Чортових скелях

В Україні є місце, де мисливці пасли мамонтів, а в каменюки запустив пазурі сам чорт

У неймовірно казковій місцевості всього за кілька кілометрів від Львова, на території Винниківського лісопарку, розташована унікальна пам’ятка природи з давньою та інтригуючою назвою – Чортові скелі. Із цією місциною пов’язано багато легенд, але не менш цікава її справжня історія.

  • Серденько, передплати газету ЯСНО на своїй пошті. Індекс: 76076

І нині газета «ЯСНО» помандрує саме туди.

У Львові мисливці полювали на мамонтів

Чортові скелі зовсім не пов’язані з появою десь тут чортів. Скелі раніше називалися Чотовими. Хоча легенди говорять і про нечистих, але про них – згодом.

Місцеві мешканці з цих скель виглядали татар, які часто нападали на наші землі. Тож назва, очевидно, походить від слова «чоти» (чати, чатувати, стояти на чатах) і свідчить про давнє призначення скель як сторожового поста на підступах до Львова.

Існує навіть думка, що колись Львів був не там, де зараз, а розгортався саме на цих скелях.

Гора Чортова скеля є найвищою і тягнеться на висоту 414 метрів. Стрімкі вежеподібні скелини на її вершині, на думку вчених, мають вік понад 10 млн років. Їхня максимальна висота нині досягає 20 метрів, хоча раніше вони були більшими та вищими. Але там протягом кількох століть видобували каміння для будівництва та мощення доріг.

На думку археологів, під скелею було найдавніше поселення на території Львова, якому більше 25 тисяч років. Давні мисливці на території нинішнього Львова полювали на мамонтів, печерних ведмедів та левів. Це вони з’ясували під час розкопок. А ще вони знайшли залишки культури часів короля Данила та його сина Лева. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост