Продається закарпатець! Дорого! Як у Чехії перепродають закарпатських лікарів

Чеська система охорони здоров’я має гостру нестачу персоналу. Лікарі та медсестри їдуть шукати роботу у Австрію та Німеччину, бо там більше платять. Самі чехи нарікають, що заробітна плата у медичній сфері у них низька, робити доводиться дуже багато понаднормово, через що вони втрачають спеціалістів, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Тому Міністерство закордонних справ Чехії запропонувало вихід – ввести лікарів та медсестер з України. На допомогу традиційно прийшло Закарпаття.

Наші медики погодилися змінити прописку… тим більше що їм багато чого наобіцяли за кордоном.

Та як з’ясувалося згодом, закарпатці схитрували: після навчання обрали інші лікарні у Чехії, а не ті, які їх запрошували, тож чехи почали обурюватись. Виходить, що нашими працівниками чехи активно торгують або ж самі закарпатці їх нахабно кидають, як використану ганчірку.

Як пишуть чеські газети, тепер оголосили новий пошук медсестер із Закарпаття.

«План працевлаштування медсестер із України в лікарні «Домажеліце» закінчився невдачею. Вони поїхали в інше місце після навчання. Найчастіше – у Прагу та на південь країни. Тому при другій спробі вирішити проблему дефіциту персоналу лікарня запропонує житло всій родині, забезпечить школу для дітей та допоможе медсестрам знайти роботу», – йдеться у публікації.

Проєктом «Україна» лікарня «Домажліце» намагалася хоча б частково подолати довготривалу нестачу медичного персоналу. Вона отримала загалом одинадцять медсестер з України через агентство зайнятості, але врешті-решт жодна не залишилася в лікарні.

Зараз через кадрову кризу в медичних колах є спекуляції щодо закриття відділень у невеликих лікарнях, але чехи намагаються швидко підібрати персонал, аби врятувати медичні заклади. Повний текст ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост