Пташка-очеретянка вигодовує зозуленя, удесятеро більше за себе

Зозулі хоч і погані мами, але це закладено в них природою. Ці птахи дуже цікаві, як і їхні діти.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Наприклад, малята-зозуленята ніколи не бачать своїх батьків, бо дорослі зозулі відлітають у тепліші країни у липні, а малюки, повироставши, аж у серпні, пише газета «ЯСНО».

Фотограф Майкл Ебді зняв сцену годування зозуленяти мамою-очеретянкою. Видно, що малюк у рази більший за крихітну пташечку, але ненажерливо вимагає в неї їжі.  Очеретянка навіть не здогадується, що нахабне пташенятко – не її рідна дитина.

Але сиротя теж гадки не має, що його рідна матуся десь собі безтурботно розважається.

Цікаво, що зозулі ніколи не будують гнізд, відомо близько 150 різних видів птахів, яким ця вертихвістка підкладає свої яйця. Це насамперед очеретянка, вільшанка, плиска, кропив’янка та інші дрібні співочі пташки. Зозулине яйце має вагу близько 3 г, тоді як у птахів її розмірів вага яйця становить 15 г. І не тільки за розміром і формою, а й за кольором воно схоже на яйце тієї пташки, в гніздо якої зозуля підкладає своє яйце. Щоб підкласти своє яйце до чужого гнізда, зозуля викидає одне чуже яйце з кладки і замінює його своїм. Також вона може викинути з чужого гнізда всі насиджені яйця, змусивши пташок нестися знову, а потім підкидає своє яйце в свіжу кладку. Новонароджені зозулята теж іще ті нахаби. У віці всього лише кілька годин від роду викидають з гнізда все, що там знаходять: пташенят або яйця господарів гнізда. Така доля чекає на всіх пташенят і яйця, поки зозуленя не залишиться одне. Його одного і вигодовують прийомні батьки, іноді набагато менші за розміром, ніж їх ненажерливий підкидьок, як на фото англійсь-кого фотографа. Повний текст ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост