В Україні вперше провели пересадку серця від мертвого живому

У міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова вперше провели три унікальних операції: трансплантацію серця та двох нирок. Це перші такі операції з пересадки органів, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

В Україні за останні 15 років провели лише дві аналогічні операції в Ковельській районній лікарні Волинської області. Про це повідомив головний лікар Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова Олег Самчук, пише «Укрінформ».

«Ми це зробили! У Львові впродовж останньої доби трансплантовано серце і дві нирки! Остання операція скінчилася буквально кілька годин тому. Я безмежно вдячний усім. Та особлива подяка – рідним загиблого чоловіка. Ваше непросте рішення стало порятунком одразу для трьох людей» – зазначив головлікар.

Донором, органи якого використали для трансплантації, став 58-річний львів’янин, який упав з висоти і отримав травми несумісні з життям. Його мама і сестра дали згоду на забір органів, аби ті подарували можливість жити іншим людям.

«Нове» серце отримав 57-річний житель Коростеня, якого п’ять років тому вразив інфаркт. Його серце втратило пружність і вже не могло качати кров. Іншого виходу, окрім пересадки, чоловік не мав. Цю операцію львівські хірурги провели спільно з командою Інституту серця на чолі з Борисом Тодуровим, який за лічені години був доставлений до лікарні у Львові.

Нирки отримали також чоловіки: один – зі Львова, другий – із Тернопільщини. Операції розпочалися після опівночі і тривали до восьмої ранку. Повний текст ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост