Фільм Земляни, що радив подивитись луцький терорист: про що він?

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Записати відеозвернення зі словами “Фільм “Земляни” 2005 року. Дивитися всім” – такою була головна вимога луцького нападника Максима Плохого до Володимира Зеленського.

Зрештою так і сталося. Ввечері у вівторок президент оприлюднив у соцмережах коротке відео, де порекомендував переглянути фільм, пише ВВС.Україна.

Вже незабаром заручників звільнили, а самого Плохого затримали правоохоронці.

Подивитимсь фільм можна тут:

І поки соцмережі вирують у суперечках, чи допустимо було виконувати вимогу нападника, популярність пошукових запитів на тему фільму “Земляни” в Україні різко зросла.

Якщо це було метою Максима Плохого, то, ймовірно, він її досяг. Коментарі під фільмом на Youtube зараз рясніють повідомленнями на кшталт: “Дивлюсь за рекомендацією Зеленського”.

Коротко розповідаємо, що це за стрічка і чим вона відома.

Про що кіно

“Земляни” – це документальна стрічка, що вийшла на екрани у 2005 році. Розповідає про проблему експлуатації тварин людиною.

У середовищі зоозахисників фільм має культовий статус і входить до більшості списків із рекомендованими до перегляду стрічками про права тварин.

Чимало зоозахисників кажуть, що саме “Земляни” змінили їхній погляд на проблему експлуатації тварин і змусили поставитися до неї серйозно. Дехто зізнається, що саме після перегляду цієї стрічки відмовився від споживання м’яса, носіння хутра тощо.

Дві години, які триває фільм, сповнені документальними кадрами, які були таємно зняті прихованими камерами на скотобійнях, фермах, закритих репетиціях циркових вистав і лабораторіях, де проводять експерименти над тваринами.

Деякі сцени “Землян” можуть шокувати непідготовленого глядача: тут відкрито демонструються кадри вбивства та знущань над тваринами, епізоди насильства над ними під час дресирування та інші непрості для перегляду моменти.

Стрічку зняв американський режисер Шон Монсон, а закадровий голос начитував лауреат “Оскара” Хоакін Фенікс.

“Кожен, хто бачив “Землян”, розповідає про нього ще трьом людям”, – говорив колись Фенікс про фільм.

Багато хто звинувачує авторів у однобокому висвітленні проблеми та називає “Землян” відвертою пропагандою, яка намагається зіграти на емоціях глядачів.

“Зоозахисники тут ні до чого”

Напередодні стало відомо, що Максим Плохой, який захопив заручників у Луцьку, упродовж останніх років начебто також відстоював права тварин.

“Він у Дубно захищав тварин, годував, лікував, то там його всі знають, і влада знає, і ветеринари. Всі шоковані”, – розповідала журналістам зоозахисниця Анна Лосік.

Втім, враховуючи обставини, через які “Земляни” прикули до себе увагу публіки, українські зоозахисники оприлюднили звернення, в якому засудили дії луцького нападника і попросили не асоціювати його вчинок із зоозахисним рухом.

“Документальна стрічка “Земляни” закликає до співчуття та милосердя. Закликаємо журналістів та загалом всіх громадян України з холодним розумом поставитись до вимог злочинця”.

“Просимо не демонізувати фільм і не намагатись на підставі цієї вимоги дискредитувати зоозахисну спільноту та людей, що закликають до співчуття до всіх живих істот. На нашу думку, терорист діє прямо протилежно до цих ідей”, – йдеться у заяві. А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост