Закарпатець пішов у ліс і був шокований: знайшов пальці мерця

Навіть маму повів подивитися, бо вона чула про них, та ніколи не бачила

Постійний читач зателефонував у газету «ЯСНО» і розповів, що на Перечинщині  знайшов пальці мерця. Вони його вразили, адже він давній грибар із великим досвідом, а таке довелося побачити вперше. Чоловік був настільки шокований, що привів до лісу продивитись на знахідку навіть свою маму.

Жінка теж усе життя грибарила, але червонокнижні гриби, які називають морською зіркою, пальцями диявола, або пальцями мерця, довелося знайти вперше.

Науковці називають гриб – квітохвісник Арчера. Він твердий за консистенцією, росте на мepтвій деревині, його плoдові тiла зовні схожі формою на темно-сіру або чорну булаву, 4-10 см висотою, за що англійці прозвали його «пальцями мepця». Цей унікальний гриб врaжає деревину, впливаючи на її структуру. Після «обробки» деревини цим грибом, змінюються її акустичні властивості. Тому скрипки, виготовлені з такого дерева, можуть бути нічим не гірші від знаменитих творінь Страдіварі.

Зовні гриб дуже гарний і нагадує морську зірку, він не отруйний, але має дуже неприємний запах гниючої плоті. Сморід – і захисний механізм, і приманка для комах, які переносять грибні спори. А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост