Через карантин без роботи залишились мільйони українців та масово закривається бізнес

І чомусь усі про це мовчать

Пандемія коронавірусу в Україні та у світі має катастрофічні наслідки. І вони набагато страшніші у галузі економіки, ніж у сфері охорони здоров’я. Зокрема, за підрахунками Міжнародної організації охорони праці, 81% людей на всій планеті страждають від нестачі грошей через карантин. Це більше, ніж кожний четвертий з п’яти людей. Більше того, тільки у сфері туризму прогнозується втрата 75 мільйонів робочих місць. І це – не рахуючи кафе та барів, готелів, ресторанів, працівників сфери пасажирських перевезень та авіаперельотів. На жаль, в Україні таку  статистику ніхто не веде, у нас воліють рахувати кількість хворих і померлих. Але газеті «ЯСНО» усе ж вдалося дещо дізнатися.

Карантин нещадно вдарив по малому та середньому бізнесі в Україні. Його нищівні наслідки ніхто не афішує, але відчувають на собі як мільйони людей, так і майже весь бізнес. Підприємці втрачають колосальні прибутки, залізають у шалені борги, які не мають із чого погасити, і опиняються на гачку у банків, які до всього ще й починають клієнтів залякувати та бездушно шантажувати. Працівники ж у кращому випадку змушені працювати на неповний робочий день за меншу заробітну плату, у гіршому – опиняються на вулиці без грошей та засобів для існування.

Експерти кажуть, що Україна оговтуватимуться від страшних наслідків карантину не менше 3-4 років, а якщо він ще затягнеться, то й цілих 10.

За даними Державної служби зайнятості, в Україні щодня 7 тисяч осіб стають безробітними. А згідно з повідомленням Торгово-промислової палати внаслідок карантину роботу вже втратили понад 700 тисяч українців. Але ці дані далеко не повні, адже є багато нюансів, коли люди працюють неофіційно, тому тих, хто втратив роботу і залишся без грошей, є у багато разів більше. За підрахунками економістів, по завершенні карантину всього в Україні офіційно налічуватиметься близько 2,2 мільйона людей без роботи.

Більше того, дякуючи карантину в Україні збанкрутували 40% кафе і ресторанів, про що заявив нардеп Микита Потураєв. І вони не тимчасово закрилися через пандемію, а коронавірус наніс їм смертельний удар. Ніколи не відчинять двері для відвідувачів і 10 відсотків готелів. Повний текст ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост