День Іллі: що можна і що не можна робити, молитва до святого

Сьогодні церква згадує пророка Іллю – найпопулярнішого у християн старозавітного пророка, що жив у IX столітті до нашої ери і був відомий як захисник чистоти віри.

Ілля не раз згадується в Старому і Новому заповітах. Зокрема, описана низка його чудес. Так, у Третій Книзі царств ідеться про те, що після молитви Іллі припинилися дощі і почався голод. Через 3 роки, знову по молитві Іллі, на землю був посланий дощ. Ще одна молитва пророка зробила диво для бідної вдови: їжа в її будинку не закінчувалася, пише OBOZREVATEL.

Згідно з біблійною розповіддю, Ілля умів зводити вогонь із небес для покарання грішників, а також воскрешати. Пророк повернув до життя померлого підлітка – сина вдови з Сарепти.

І, нарешті, в Біблії сказано, що пророк Ілля не помер – він був піднесений живим на небо.

Іудеї вірять у друге пришестя Іллі, яке має відбутися напередодні другого пришестя Месії. Ілля також двічі згадується в Корані.

Пророк Ілля і слов’яни

У слов’ян цей пророк “відповідав” за громи, блискавки, родючість і врожай. Він також асоціювався з язичницьким богом Перуном, який також був “громовержцем”.

В Україні Іллі приписували космічну велич. Так, українці вірили, що сонце – це колесо в колісниці пророка, а Чумацький шлях – дорога, по якій він їздить.

Пророк Ілля і Київ

Найвідоміша церква, освячена на честь цього пророка, знаходиться на Подолі. Іллінська церква вважається першим православним храмом Київської Русі. Згадка про неї є в “Повісті Временних Літ”. Там сказано, що в 945 році київські посли, які повернулися з Візантії, помолилися “в церкві святого Іллі над струмком”.

Сьогодні на місці древньої дерев’яної церкви знаходиться храм, споруджений у 1692 році.

Слов’яни вірили, що 2 серпня Ілля остуджує воду, закінчується літній сезон і починається осінь – з цього дня було заборонено купатися. Ще одне пояснення заборони на купання було пов’язане з тим, що, згідно з повір’ями, біля водойм у цей день збиралася нечиста сила.

Було заборонено веселощі, ігри, танці та інші гучні розваги.

2 серпня заборонялося стояти під деревом. Ця заборона має логічне пояснення, якщо розглядати її в контексті “техніки безпеки” під час грози. Від удару блискавки дерево дійсно може впасти.

Якщо ви вважаєте себе християнином, а не язичником, відвідайте храм. Бажано, освячений на честь пророка Іллі.

У храмі або вдома можна прочитати молитву цьому пророку.

Наприклад, таку:

О, прехвальний і пречудний пророче Божий Іллє, що засяяв на землі рівноангельським житієм твоїм, полум’яною ревністю по Господу Богові Вседержителеві, ще ж знаменнями і чудесами преславними, також по великому благоволінню до тебе Божому ти був узятий на вогненій колісниці з тілом твоїм на небо, сподобився розмовляти зі Спасителем світу, Який преобразився на Фаворі, і нині в райських оселях безперестанно перебуваєш і стоїш перед престолом Небесного Царя! Почуй нас, грішних і недостойних, що стоїмо перед святою твоєю іконою і щиро звертаємося до твого заступництва. Моли за нас Чоловіколюбного Бога, щоб подав нам дух покаяння і сокрушення за гріхи наші, і всесильною Своєю благодаттю нехай допоможе нам залишити путі нечестя, мати ж успіх у всякій добрій справі, нехай укріпить нас у боротьбі з пристрастями і похотями нашими, нехай вселить у серця наші дух смирення і лагідності, дух братолюбства і незлобливості, дух терпіння і цнотливості, дух ревнощів до слави Божої і щоб про спасіння своє і ближніх добре піклувалися. Знищ молитвами твоїми, пророче, злі звичаї світу, найперше ж тлінний дух віку цього, що розтліває християнський рід неповагою до Божественної православної віри, до уставу Святої Церкви і до заповідей Господніх, неповагою до батьків і влади і кидає людей у безодню нечестя, розбещення і погибелі. Відверни від нас, пречудний пророче, заступництвом твоїм праведний гнів Божий і позбав усі міста і села України нашої бездощів’я і голоду, страшних бур і землетрусів, смертоносних моровиць і хвороб, нашестя ворогів і міжусобної боротьби. Укріпи твоїми молитвами, преславний, владу нашу, яка у великому і важкому подвигу трудиться, сприяй їй у всіх благих діяннях і в починаннях по впровадженню миру і правди в країні нашій. Допомагай христолюбивому воїнству в боротьбі з ворогами нашими. Виблагай, пророче Божий, від Господа пастирям нашим ревнощі по Богу, сердечне піклування про спасіння пастви, мудрість у навчанні й управлінні, благочестя і міцність у спокусах, суддям виблагай непідкупність і безкорисливість, правоту і співчуття до скривджених, всім, хто начальствує, піклування про підлеглих, милість і правосуддя, підлеглим же покірність і слухняність. Щоб так у світлі і благочесті поживши в цьому віці, сподобилися причастя вічних благ у Царстві Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, Йому ж належить честь і поклоніння з Безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом навіки-віків. Амінь.

Якщо вам ближче язичницькі слов’янські традиції, тоді вам буде цікаво дізнатися:

Щоб убезпечити себе від нечистої сили, в цей день двері і вікна будинків закривали, а також запалювали свічки.

Якщо в цей день була гроза, воду рекомендувалося набрати. Слов’яни вірили, що вона має цілющу силу і служила оберегом для будинку.

Було бажано вмитися цією водою, а також спекти хлібці з пшениці нового врожаю.

Як данину традиції можна організувати святкову вечерю для всієї родини. На столі обов’язково має бути присутнім м’ясо, а також страви з овочів і фруктів нового врожаю. Традиційний атрибут Ілліного дня – пиво.

Про що просять пророка Іллю

– Про зцілення

– Про відновлення миру і гармонії в родині

– Про захист від ворогів, недоброзичливців і заздрісників

– Про порятунок від наведення і порчі

– Про гарний урожай

– Для незаміжніх дівчат – про хорошого чоловіка

Також вважається, що ікона пророка Іллі допомагає у всьому. А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост