Медики розповіли, як визначити тиск без тонометра

Високий артеріальний тиск можна визначити без спеціального приладу – тонометра.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Цей спосіб особливо актуальний для людей, які не стикалися з подібним станом раніше або ж не підозрюють, що хвороба набула хронічного характеру, тому не мають тонометра вдома, пише Укрінформ.

Багато людей страждають від підвищеного кров’яного тиску, але можуть попервах не розуміти, що це давно переросло у хронічну хворобу. Поставити точний діагноз може лікар, який для цього має стежити за зміною стану пацієнта, особливо за його тиском. Але кожну годину вимірювати цей показник за допомогою тонометра неможливо. Тому можна застосовувати спосіб, який без спеціальних апаратів покаже, що артеріальний тиск перевищив нормальний рівень.

Для того щоб зрозуміти, низький чи високий тиск у хворого, йому слід присісти на стілець або крісло, спертися на спинку, розслабитися і постаратися рівно дихати. Після цього людині слід вимірювати свій пульс. Для цього можна використовувати будь-яку артерію. Якщо частота пульсу підвищена, то кров’яний тиск перевищив нормальний показник, якщо ж пульс знижений, то ситуація протилежна. Більш того, якщо ви натиснете на артерію і відчуєте, що зробити це було не так легко, то у вас вкрай високий тиск. Якщо ж артерія м’яка і вам було неважко її стискати, то тиск надмірно знижений. Крім цього тиск визначають і за іншими симптомами.

При підвищеному тиску у першу чергу починає боліти голова, відзначається запаморочення. У той же час подібні симптоми схожі з безліччю інших захворювань. Тому необхідно визначити в якій частині голови виникла біль. При гіпертонії вона обмежується скронями. Хворий відчуває пульсацію і тиск в цій області. При високому тиску можуть спостерігатися кровотечі з носа, тремтіння в руках і ногах, сильне почуття тривоги. При низькому тиску біль виникає у потиличній області. Відзначається сильна слабкість і сонливість. У деяких випадках людей нудить і рве, вони скаржаться на діарею. А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост