Останні закарпатські австрійці стали героями фільму відомого режисера

Відомий австрійський режисер Лукаш Пітчайдер ще у 2016 році випадково виявив австрійське поселення в Усть-Чорній. Після знайомства з місцевими жителями вирішив відзняти про них фільм. Кінозйомки тривали три роки, і результат приємно втішив автора проекту.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Адже нещодавно стрічка була удостоєна «Німецької премії за документальну музику 2020». До речі, музику для фільму створила всесвітньовідома група Folksmilch, пише Дружба.

Наразі у мережі є тільки трейлер до фільму. Як зауважив Лукаш, сам фільм мав презентуватися на кінофестивалі «Доломітале», однак через пандемію цьогоріч захід перенесено. Загалом же, показ фільму заплановано провести в   Тренто та Мюнхені, також, за можливості, стрічку буде показано в Усть-Чорній.

Також Лукаш Пітчайдер розповів про те, як відбулося його знайомство з нащадками австрійців, що проживають у глибинці українських Карпат.

«Я їхав до Будапешта машиною, водій сказав мені, що їде до Мукачева, і я опинився в Україні, не плануючи цього. Це було у квітні 2016 року. Я залишився на кілька днів, бо там неймовірно красиво, і це прикордонне містечко з бурхливою історією. Місто дечим нагадує Південний Тіроль. Також там є німецька меншина, придунайські шваби, які розповіли мені про німецькомовний анклав «у лісі, далеко». Це звучало так, ніби вони говорили про плем’я в Амазонії. «Вони такі австрійці, як ви», – сказали вони мені, тож я вирушив у дорогу, їхав автобусом. Дорогою до селища  вулиці ставали все гіршими та гіршими. Здавалось, що добратися туди було б швидше пішки», – розповідає Лукаш про поїздку до Усть-Чорної.

Гірське селище неабияк вразило австрійського режисера. Він зауважив: «Це було як подорож у часі. Невеликі дерев’яні будиночки, люди розмовляли старим німецьким діалектом із Зальцкаммергута, який майже не змінився після двох століть ізоляції, з деякими українськими впливами. Відразу було зрозуміло, що я зроблю фільм про них».

Також у інтерв’ю Лукаш розповів про те, що австрійська мова серед місцевих жителів поступово зникає, і більшість зараз говорять закарпатським діалектом: «У школах є уроки німецької мови, але в змішаних парах переважно переважає українська мова. Мова зникає».

Вразило австрійця й життя усть-чорнянців, які в основному займаються лісозаготівлею чи виїжджають за кордон на заробітки.

Навідувався режисер до Усть-Чорної для зйомок фільму кілька разів впродовж 3 років.

У анотації до фільму зазначено: Усть-Чорна –  австрійське село посеред українських Карпат. Маленька громада оточена густим лісом. Вантажні автомобілі, навантажені важкими колодами, їздять по дорозі з вибоїнами. Місцева архітектура дечим схожа на будівлі у альпійській Австрії.  Предки австрійських жителів були переселені з заходу на схід тодішньої монархії Габсбургів у 18 столітті. Сьогодні німецькомовна громада налічує лише кілька десятків осіб. Більшість населення в 90-х роках емігрувала на захід.

«Емігрувати чи залишатися?» – на сьогоднішній день є найважливішим питанням. Хоча для деяких членів громади міграція є єдиним способом виживання, інші – намагаються розвинути туризм.

Фільм розповідає про життя чотирьох місцевих усть-чорнянців  з родинами.

Елізабет Кайс провела 84 роки свого життя у своєму селі, коли раптом вона змушена назавжди залишити свій будинок. Петро Сойма вже емігрував до Німеччини у 90-х, але згодом знову повернувся до України. Сьогодні, як помічник селищного голови, він намагається відремонтувати місцеві дороги. Віталій Федак – батько маленької доньки. Оскільки заробітна плата на пилорамі вже не є достатньою для підтримки його родини, перед ним стоїть питання, чи варто їхати на роботу до Чехії. Для Йосипа Горкавчука еміграція ніколи не була варіантом, він відкрив туризм як джерело доходу і хоче відкрити першу місцеву гірськолижну зону.

Довідка:

Лукаш Пітчайдер, 33 роки, живе у Валь-Гардені та Відні. З 18 років він подорожував світом автостопом, а також працював  у «гарячих точках» Іраку та Сирії. Захоплюється документальною журналістикою, вже кілька років поспіль організовує кінофестиваль «Доломітале». Підготовано за матеріалами зі ЗМІ. А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО. Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост