На Закарпатті два села оголосили війну чорним лісорубам

Пересохлі потічки, постійні повені, розбиті лісовозами дороги… Нищення Карпат сягає катастрофічних розмахів, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Ліс вирізають, незважаючи на заборону, навіть у період карантину. Вирубки не припинялися навіть тоді, коли більшість українців сиділи вдома.

Як це пояснити? Чому більшість закарпатців мовчать, а деякі, як на Тячівщині, навіть проганяють із лісосік журналістів, які приходять провести розслідування, аби припинити свавілля проти природи і врятувати їх же самих від страшних наслідків у майбутньому?

На щастя, не всі так бездумно нехтують тим куточком, де живуть. У селі Річка, що на Міжгірщині, ціле село повстало проти незаконної вирубки! Більше сотні людей піднялися в гори на місце, де проводилися роботи, зупинили лісорубів і викликали поліцію. Місцеві запевняють: нищать ліс ті, хто має його захищати. Однак у лісництві все заперечують. Останні кілька місяців ліс на схилах почали рубати швидкими темпами і в промислових масштабах.

Люди кажуть, що нищать здоровий ліс, а через це в колодязях масово пересихає вода, зникають пасовища і навіть ягоди.

«Директору я особисто казав у поліції, що не лише ми від цього страждаємо, але й він сам, бо як у мене не буде кисню, так і у нього», – стверджує Володимир Бистряник, мешканець села Річка.

«Відрубана деревина завалила чотири нормальні. Це для того, аби створити вигляд. ніби був вітровал, аби мали можливість проводити санітарні рубки. Насправді санітарні рубки – це прибирання кривих і поламаних та сухих дерев. Сухостою у лісі немає зовсім!» – каже інший чоловік, що називався Іваном. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост