Закарпатські селяни заради збереження лісу волають про допомогу Зеленському

Продовження. Початок читайт тут.

«На хлисті з двох боків повинні бути чипи. Це Міністерство прийняло, але це ніколи не виконується, – наголошує Михайло Липей із Міжгір’я. Чоловік працював лісорубом, тому розуміється на тонкощах лісоповалу. – Гроші на чорному ринку ділять між собою головний лісничий, який несе хабар начальнику, а той – у Міністерство. Виходить, нібито ніяких порушень немає і все добре. Якщо у них зарплата 15 тисяч гривень, за що купують дорогущі джипи чи квартири в Ужгороді?» – пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Місцеві просять у лісорубів документи на рубку. Вони чомусь починають нервувати. Матюкаються, кричать на Михайла, який приходить на лісосіку разом з журналістами. Тим часом у лісництві запевняють, що все законно.

«Зараз ми працюємо над тим, аби ліс відтворювати, та треба розуміти, що його треба і рубати, – намагається всіх переконати лісничий Василь Іванина.  – Подивіться, скільки дерев сохне!»

Чоловік показує рукою у бік лісу, але там не видно жодного сухого дерева. Обурені місцеві кажуть, що лісництва самі собі виписують дозволи на рубку.

«Це неправильно – самому собі давати дозвіл на вирубку. Цей принцип треба скасувати, – розповідає Андрій Заболоцький, голова агентства державних лісових ресурсів. – Саме цей принцип закладений у новому законопроєкті. Буде уповноважений орган, який відповідатиме за видачу квитків».

Та поки відповідного закону немає, жителі сіл Річка і Тюшки самотужки  захищають ліс і намагаються контролювати вирубку. Завдяки їхній наполегливості поліція відкриває хоча б кримінальні провадження щодо незаконної вирубки… але так діяти мають не лише у двох селах Закарпаття, а на всій території Карпат. Кожна громада! Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост