Чому закарпатці їдять у 5 разів більше картоплі, ніж хліба

В Україні картоплю називають другим хлібом. Але це не правда. Чому? Усе просто. За даними Держстату, наші земляки з’їдають на рік 132-136 кілограмів картоплі і лише 26 кілограмів хліба. Виходить, що картопля стала не другим, а першим і основним продуктом українців, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

В Україні більше чужої, ніж своєї картоплі

Навіть найбільш незабезпечені категорії населення, наприклад пенсіонери, які кажуть, що скоротили споживання картоплі після  підвищення ціни і їдять її 65-70 кілограмів на рік.

Насправді це – катастрофа. І хоча, на відміну від США, де картоплю офіційно оголосили шкідливим продуктом, у нас поки що цього не зроблено на державному рівні, картопля таки є далеко не корисним продуктом. Але про це трохи згодом.

Кілька років тому Україна вступила у Всесвітню торгову організацію і почала пом’якшувати своє законодавство у напрямку контролю ввезення продуктів.  Це виявилося катастрофічною помилкою, до нас масово почали завозити неякісну європейську та російську картоплю. Продають її переважно у супермаркетах, а люди, не розбираючись, купують.

Більше того, картоплю завозять до нас під виглядом насіннєвої, аби не проходити жодних перевірок якості, і продають як кормову. Українці її активно купують, їдять, засаджують поля і заражають наші землі.

Утім Україна змушена купувати картоплю, бо своєї не вистачає. 95 відсотків цього продукту вирощують самі люди на підсобних ділянках і лише 5 відсот-ків усієї картоплі в нас вирощується у промислових масштабах. На жаль, у нашій державі немає навіть сховищ для цього продукту… і це при тому, що українські чорноземи – неймовірно плодючий ґрунт.

Тому тільки за перших 4 місяці 2020 року, як свідчать дані Державної митної служби, Україна завезла з-за кордону 169,17 тис. т картоплі на суму $32,83 млн.

Слід зауважити, що дані митниці не враховують поставок, які завозяться автомобілями та мікроавтобусами і на кордоні проходять під грифом «для власних споживчих потреб». Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост