Пес виявив у господині ракову родимку, після цього жінка зберегла життя

У зв’язку з пандемією коронавірусу вченим і медикам додалося клопоту. Експерти почали шукати не тільки можливість позбавити людей від вірусу, а й визначити тих, хто переносить його і хворіє безсимптомно. З’явилося безліч тестів, але були запропоновані й інші варіанти. Наприклад, британські вчені висловили ідею, що відчути хворих здатні собаки.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Кінологи підтвердили, що натренувати собак для визначення хвороби цілком можливо. Адже чотирилапі друзі вже давно навчилися виявляти інші захворювання. Про те, що це за хвороби і як тренували собак, розповідає газета «ЯСНО».

Онкологія

Спеціально навчені собаки на сьогоднішній день здатні розпізнати рак грудей, рак шкіри, рак прямої кишки, рак легенів, рак сечового міхура і рак передміхурової залози.

Вперше помітили, що собаки можуть відчути рак в далекому 1989 році. Сталося це, як завжди, випадково. Мешканка Канади помітила, що її пес Пух часто обнюхує одну і ту ж родимку на її нозі. Одного разу під час візиту до лікаря дама розповіла йому про це. Лікаря здивувала подібна поведінка тварини, він вирішив зробити біопсію, в результаті якої вчасно було виявлено небезпечне захворювання шкіри – меланому.

В наші дні спеціально навчені собаки за зразками сечі з точністю до 95% визначають рак сечового міхура і передміхурової залози, а по дихальним зразкам – рак грудей (88%) і рак легенів (99% випадків). Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост