Розтринькування коронавірусних грошей на Закарпатті: підозрювані прокоментували звільнення під застави

Колишня директорка обласного департаменту охорони здоров’я ОДА Єлизавета Біров заявила, що оскаржуватиме рішення Ужгородського суду. Про це вона розповіла в коментарі Суспільному.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Учора їй обрали запобіжний захід: 60 діб під вартою або заставу у розмірі 1 мільйон 890 тисяч гривень. Її, а також керівника фірми-постачальника підозрюють у закупівлі неякісних захисних костюмів та респіраторів для закарпатських медиків. За Єлизавету Біров нині внесла заставу партія угорців Закарпаття “КМКС”.

Ось що вона заявила:

“Я не є членом партії. Я є просто з моменту утворення активним членом. Я є угорка етнічна. Я ніколи цього не приховувала. Відповідно до моєї посадової інструкції, я не право, а обов’язок мала підписати договір на закупівлю після того, як визначено і подано всі документи (до речі, декларації, висновки і так далі на закупівлю). Те, що мені зараз виставили в такій мірі, це абсолютно не відповідає ні доказам, нічому”.

Такий же запобіжний захід – два місяці під вартою чи мільйон 890 тисяч застави — обрали нині керівнику фірми-постачальника «Гудмедікал» Олегу Гудашу. За нього також внесли заставу. Інформацію підтвердила речниця прокуратури Закарпаття Катерина Хижняк.

Ми телефонували Олегу Гудашу. Він поки не знає, чи оскаржуватиме рішення суду, однак цими вихідними матиме зустріч із адвокатами. 17 серпня він розповів Суспільному, що вважає справу замовною. Ким саме – не уточнив. За словами речниці Нацполіції області Ганни Дан, Єлизавету Біров та Олега Гудаша підозрюють у зловживанні службовими обов’язками.

“Слідчий суддя розглянув клопотання щодо обрання запобіжного заходу 2-м підозрюваним у справі щодо незаконного освоєння державних коштів, які були призначені на боротьбу з коронавірусом. Дані особи організували постачання захисних костюмів, а також неякісних респіраторів. Тобто лікарі замість якісних засобів захисту отримували ті, які взагалі не призначені для медичного застосування. Однак кошти були перераховані до підприємця в повному обсязі, тобто це майже 30 мільйонів гривень”, — розповіла речниця.

Двом іншим підозрюваним запобіжні заходи обиратимуть пізніше, повідомила речниця прокуратури Закарпаття Катерина Хижняк. Один із них лежить на стаціонарі в кардіології міської лікарні, а інша підозрювана — із Харківщини — не з’явилася на засідання в Ужгороді.  А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО.Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост