Чому на Закарпатті між політичними силами немає єдиного лідера

Вибори до ОТГ на носі і політичні партії на Закарпатті починають потроху активізуватися. Нині це робиться досить кволо, навіть не всі політсили назвали своїх кандидатів.

Газета ЯСНО уважно стежить за партійним життям області і вивчає політичну ситуацію. Далеко не всі бажаючі зможуть отримати омріяні мандати, навіть із тих, хто нині біля керма. Змінюється життя змінююються і виборці.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Сьогодні публікуємо погляд Укрінформу щодо політичної ситуації перед виборами у нашому краї.

– Найближчі місцеві вибори на Закарпатті будуть не просто цікавими та інтригуючими, а можуть стати особливими та, можливо, навіть історичними, і ось чому, – відзначає аналітик Дмитро Тужанський, Інститут центральноєвропейської стратегії. – Донедавна, в тому числі на останніх місцевих виборах, Закарпаття вирізнялося тим, що в регіоні була одна політична команда чи група, яка мала однозначне лідерство чи підтримку серед місцевих. І це була саме місцева регіональна партія, команда, яку очолював Віктор Балога. Власне, вона й перемогла на останніх місцевих виборах, і перемагала або претендувала на перемогу останні 10-15 років, не залежно від того, чи була команда Віктора Балоги частиною більшого політичного проєкту (до прикладу, “Наша Україна”), чи представляла власну партію (“Єдиний Центр”). Таким чином донедавна вибори на Закарпатті проходили за вкрай спрощеною моделлю з умовно 2 серйозними центрами тяжіння – “хто з Балогою” і “хто проти Балоги”. Коли Віктор Балога був у опозиції до влади, то ця дихотомія виглядала – Балога vs партія влади.

Сьогодні тієї команди Віктора Балоги вже нема, вона роздробилася через внутрішні чвари. Більше того, частина команди утворила власну політичну групу й на майбутніх місцевих виборах буде всерйоз конкурувати зі своїми ж колишніми соратниками – тими, хто залишився з лідером. Зокрема, так виглядає, це буде ключова лінія протистояння в Мукачівській ОТГ, – акцентує Дмитро Тужанський.

Політолог наголошує, що важливо розуміти, що перед нинішними місцевими виборами на Закарпатті склалася така політична ситуація, що жодна з політичних партій у регіоні не є і не може претендувати на однозначне лідерство чи підтримку місцевих виборців.

– Нема більше того одного центру впливу чи тяжіння, який був раніше. Більше того, сьогодні цих центрів політичного тяжіння на Закарпатті рекордно багато. Я би сказав, що зараз їх є щонайменше 6. Це група Віктора Балоги, яка на найближчих місцевих виборах буде йти під брендом “Команда Андрія Балоги” на чолі з сином нардепа та діючого мера Мукачева Андрія Балоги; група «Довіра», яку очолюють 4 нардепи з однойменної депутатської групи в парламенті, близької до Арсена Авакова – Василь Петьовка, Валерій Лунченко, Роберт Горват та Владислав Поляк, і на місцевих виборах вони планують йти під брендом «Рідне Закарпаття»; місцева група всеукраїнської партії ОПЗЖ; місцева група партії президента “Слуга Народу” та група з двох угорських партій, які знову готуються йти на вибори разом. Окремо у якості 6-ї групи можна виділити місцевий осередок партії «Батьківщина», який чи не єдиний досі працює як класична партійна структура з осередками та активом. На 7-й центр впливу спробує претендувати нова партія «За майбутнє», яку на національному рівні очолює Ігор Палиця – близький соратник Ігоря Коломойського. На Закарпатті цю партію буде представляти група на чолі з екс-регіоналом Олександром Ледидою, також донедавна з цією групою співпрацював і Віктор Балога, який є членом депутатської групи «За Майбутнє» в парламенті. Далі буде… А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО.Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост