Вибори на Закарпатті: проти провладної партії може зіграти слабий місцевий осередок

Вибори до ОТГ на носі і політичні партії на Закарпатті починають потроху активізуватися. Нині це робиться досить кволо, навіть не всі політсили назвали своїх кандидатів.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Газета ЯСНО уважно стежить за партійним життям області і вивчає політичну ситуацію. Далеко не всі бажаючі зможуть отримати омріяні мандати, навіть із тих, хто нині біля керма. Змінюється життя змінююються і виборці.

Сьогодні публікуємо погляд Укрінформу щодо політичної ситуації перед виборами у нашому краї.

Тужанський говорить, що ця фрагментація політичного поля Закарпаття, збереження місцевими кланами і групами своїх позицій проявилася і на останніх парламентських виборах: у той час, як у решті країни партія президента «Слуга народу» забирала все, в тому числі мажоритарні мандати, на Закарпатті її кандидати виграли тільки 1 із 6 округів.

– На місцевих виборах це зіграє ще більшу роль, – акцентує Тужанський, – оскільки на відміну від літа 2019 навряд чи спрацює ефект партії “Слуга Народу”, за яку голосували усі, в тому числі за кандидатів від цієї партії, байдуже хто б це не був.

Відтак, я прогнозую, що на місцевих виборах на Закарпатті локальні команди будуть «відривати» електорат якраз найбільше від партії влади та «важковаговиків» попередніх кампаній. Найбільше втратять у порівнянні з останніми місцевими виборами партія “Єдиний Центр” Віктора Балоги, «Європейська солідарність» Петра Порошенка, коаліція угорських сил. Велике питання, чи взагалі братиме участь у місцевих виборах партія «Відродження» – олігархічний та доволі штучний політичний проєкт, який утім мав успіх в 2015 році, й у Закарпатській області це був третій результат у межах 12%, – говорить він.

Зі слів Тужанського, також не зможе повторити партійний успіх літа 2019 року партія “Слуга Народу”, яка за підсумками парламентських виборів у Закарпатській області здобула майже 50%.

– На мою думку, якщо президентська сила у підсумку на місцевих виборах набере бодай 20% і вище – це буде величезний успіх. Проти «Слуги» на Закарпатті буде також грати слабкий місцевий осередок та фактична відсутність партійної структури, що зараз буде важливо. Також загалом проти цієї партії буде грати те, що виборець вже не асоціює саме партію з президентом Володимиром Зеленським: той зберігає відносно високий рейтинг, а партія втрачає. Водночас, я прогнозую, що найбільше від «Слуг» заберуть голоси ОПЗЖ, як зрештою загалом по країні. Також на Закарпатті чималий шматок електорату може відхопити група «Довіра», що йтиме під брендом «Рідне Закарпаття», яка нагадує в регіоні певне акціонерне товариство. Єдине, ця група щось затримується з публічним стартом, що важливо для нової партії. Далі буде… А ти завжди пам’ятай, що більше цікавих новин ти можеш прочитати тільки у газеті ЯСНО.Купи газету у кіоску, або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. ЗакарпатПост