На Закарпатті лікарень, шкіл, та депутатів стане менше

На 25 жовтня 2020 року Верховна Рада призначила проведення місцевих виборів по всій Україні. У цей день виборці обиратимуть мерів, депутатів 22 обласних рад, 119 районних, а також міських, селищних і сільських, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Скандали через об’єднання

До цього дня нібито ще й далеко, але кандидати на всю красу почали боротьбу за обміряне крісло. Особливо це стосується тих, хто хоче бути головами ОТГ. Отже, районів незабаром більше на Закарпатті не буде, замість них буде створено 6 округів: Ужгородський, Мукачівський, Хустський, Берегівський, Тячівський та Рахівський. Найбільшим стане Хустський. Таке об’єднання було далеко не добровільним і супроводжувалося масою скандалів. Наприклад, щодо угорського округу з центром у Берегові чи Рахівського, створення якого вдалося вибити лише після багатьох звернень до Києва. До того ж якщо при створенні округів угорське питання ще так-сяк врахували (не надто вдоволені цим поділом навіть самі угорці), то словаків-чехів просто залишили за бортом.

Був скандал й зі зникненням із карти Вишківської ОТГ, яку хотіли приєднати до Хуста, але її вдалося відстояти, адже мова тут іде про золоту жилу – Шаянські курорти і гроші від відпочивальників…  Так само багатий на оздоровниці Свалявський район розчиниться в Мукачівському окрузі.

Серед підводних каменів – найголовніший, про який самі виборці майже нічого не знають. Після об’єднання зміниться і перерозподіл  податків, усі кошти будуть спрямовані до новостворених рад. Тобто всі міста та обласний центр Ужгород будуть загнані в новостворені районні ради, знецінені  як міста обласного підпорядкування, та залишаться без грошей! Загалом цей поділ є далеко не ідеальним, обурених ним більше, ніж вдоволених. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост