Страшні махінації довкола коронавірусу. Коли одні бідували через карантин, інші збагачувались

Продовження. Початок тут.

Загалом коронавірус – хороший привід для різних махінацій. Візьмемо ту ж статистику, яку щодня поширює Департамент охорони здоров’я. Чомусь вона часто не враховує хворих, які лікуються вдома. Більше того, результати тестування на ковід потрібно чекати цілих два тижні. За цей час людина або помре, або сама одужає. Тим часом неодноразово надходили повідомлення від людей, у яких коронавірус не було виявлено, про те, що нібито вони фігурують у статистиці.  Люди кажуть, що це – ще одна схема відмивання грошей, але вже лікарнями. Про те, що офіційна статистика далека від дійсності наввипередки заявляють і експерти. Та до їхніх слів мало хто дослухається. Та й якогось масово тестування від самого початку пандемії ніде так і не було, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

І крутять махінації довкола нового вірусу не лише на Закарпатті. Наприклад, у  перші тижні карантину одеська інфекційна лікарня, виправдовуючи неконкурентну процедуру закупівлі, почала активно скуповувати меблі та інше приладдя на кшталт тумб та диванів за дуже високими цінами.

У Дніпрі міська клінічна лікарня №8 хотіла без тендеру  віддати 2,4 млн грн на ремонт приміщення та сантехнічних мереж. Відсутність конкурентної закупівлі пояснювали боротьбою з коронавірусом, однак ремонтні роботи взагалі не входять до такого переліку.

Або у Сумах.  За угодою, комерційній структурі перерахували понад 17 млн грн бюджетних коштів. На цю суму фірма повинна була поставити в лікарню 23 апарати ШВЛ. Однак фактично лікувальний заклад отримав лише п’ять апаратів. Перевірка СБУ встановила, що під час процедури держзакупівель чиновники штучно завищили вартість медичного обладнання. Вартість продукції на 20% перевищила ринкову. Правоохоронці перевіряють медичне обладнання на відповідність сертифікату. СБУ порушила справу за фактом зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки.

Загалом випадків переплат та махінацій на ґрунті коронавірусу в Україні багато. Головною причиною цих схем  було бажання дозволити державі швидко закуповувати життєво необхідні товари для боротьби з пандемією. Але як вийшло – ми бачимо самі.

Цікаво, що тоді, коли закарпатці та й українці в цілому ламали голову над тим, як дістатися до роботи, дехто закуповував дорогущі автівки, причому за державні кошти. Такі тендери, наприклад, оголошувала Національна поліція, а також деякі облради.

Тому закарпатські чиновники у своєму бажанні нагріти руки на чужій біді в Україні є зовсім не одинокими. Далі буде… Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост