Чому вважається, що в закарпатському Даворі вода свята

Продовження. Початок тут.

У радянські часи Давір називався Червоним партизаном.  Тоді перейменовували все – і не лише вулиці та міста й села, як тепер, а навіть гори та водойми.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Влада, яка нещадно боролася з релігією, просто не могла залишити таку назву. Та й тоді у нашому краї усе було комунізовано, пише газета «ЯСНО».

Але що ж означає те загадкове слово «Давір»?

У сучасній мові – майже нічого. Принаймні місцеві пояснити назву не можуть. Тому вдаємося до словників. Виявляється, місцина не проста, адже давором називали приміщення Святого Святих Храму Соломона, в якому зберігався  Ковчег заповіту. Видно, назва не випадкова, адже воду тут називають чудодійною, їй приписують цілющі властивості.

Старожили пригадують розповіді про те, як дружина Австро-угорського герцога Франца  Фердинанда Софія приїжджала сюди купатися, аби завжди залишатись молодою і вродливою.  Кажуть, що в неї було захворювання шкіри, а зцілитись допомогла кришталево чиста жива карпатська вода. Герцогиня і справді була неймовірно вродливою, але не в юності. Крім того, її батьки були хоч і знатного, але небагатого роду, мали всього вісім дітей. Софія була четвертою. За мірками тих часів, вона мала дуже високий зріст, тому одружуватись із нею ніхто не хотів, аби не виглядати нижчим за дружину. Та й обличчя дівчини не виділялося якимось особливими рисами. Батьки вже думали над тим, аби відправити доньку в монастир. Та служниця розповіла їй про чудодійний водоспад у Карпатах, скупавшись у якому, молодиці ставали справжніми красунями. І дівчина вирішила поїхати. Звісно, вона вірила у якусь магію природи, та ніякої містики не було. Холодна вода водоспаду діяла на шкіру неймовірно благотворно – і вона ставала пружною. гладенькою і ніжною, підтягнутою та шовковистою. А ще вона додавала сил та енергії. Саме такими були закарпатські дівки, що купалися у холоднючій гірській воді.  Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост