Від цього українського княжого шедевру європейські правителі були в захваті

Не багато споруд у Києві нагадують українцям про велич нашої прадержави – Русі. Та одна унікальна пам’ятка збереглася прямо в центрі столиці. Це – Золоті ворота. Колись вони були головною міською брамою. Київ починався саме за ними. Ніколи і нікому із загарбників не вдавалось потрапити до міста крізь них. Повністю ворота, на жаль, не збереглися. Нині ми можемо побачити лише їхні залишки, але все одно вони є неймовірно цінною історичною пам’яткою, про яку нині і розповість вам газета «ЯСНО.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Символ величі і незалежності держави

Золоті ворота з’явилися за часів Ярослава Мудрого. Були споруджені приблизно в 1017-1037 рр і вважалися важливим елементом в оборонній системі стольного граду. Русичі називали ворота небесною брамою. Їхня велич зачаровувала людей. За уявленнями наших пращурів сонце лягало спати саме за ними.

У верхній частині Золотих воріт, згідно з указом Ярослава Мудрого, була зведена маленька церква Благовіщення. Тоді Київ був  найбільшим населеним пунктом Європи. Тож і не дивно, що парадний вхід у місто князь зробив міцним і розкішним, адже він виконував не лише оборонну функцію, але й  уособлював велич і незалежність держави.

Навіть французький король Генріх І, коли приїхав сватати  доньку Ярослава Мудрого Анну, був приголомшений красою цієї брами.

 «Володіти Золотими воротами – значить взяти Київ» – говорили вороги. Але жодному з них так і не вдалося потрапити через них у місто. Ординці хана Батия частково зруйнували їх у 1240 році, але при цьому вони потрапили в місто з боку Печерських воріт (у районі сучасного Майдану). Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост