Після підняття мінімальної зарплати, людей більше будуть звільняти

Із 1 вересня в Україні зросла мінімальна зарплата. Не набагато, всього на 277 гривень, але й не планово. Тепер вона становить 5 тисяч, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Цікаво, що у цьому році підвищення не планувалося. Його зробили раптово – перед виборами. Явно популістський хід. Однак ті, хто отримує мінімалку покращення відчують невелике, надбавка насправді несуттєва для однієї конкретної людини, але для всього підприємства – це величезні гроші. Бо якщо, наприклад, на фірмі працюють 100 людей, підприємцю потрібно терміново знайти 27 700 гривень щомісяця на зарплатню. На рік це більше 300 тисяч гривень плюс чималі податки. А тепер, в умовах карантину, коли досі не всі підприємства, кафе, ресторани, готелі, туристичні комплекси запрацювали, коли бізнес зазнав величезних втрат, грошей на підвищення зарплат просто немає. А в умовах карантину саме вони та ринки першими припинили роботу.

Тож теоретично підняти заробітну плату  може лише бюджетна сфера… А от приватний сектор цим самим підштовхується до фактичного розвалу. І так близько 40 відсотків бізнесу карантин не пережили і закрилися… а відтепер банкрутів буде ще більше. У період фінансової нестабільності підприємці будуть змушені або оформляти людей на неповний робочий день, або скорочувати їхню кількість, або закриватися.  Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост