Вітамінів більше, ніж у цитрусових: триває сезон обліпихи

В Україні триває сезон ранньої обліпихи – унікальної ягоди, котра містить понад 190 поживних речовин. Лише вітаміну С у ній в десять разів більше ніж у лимоні, а в корі обліпихи є дуже багато серотоніну (гормону щастя) – в рази більше, ніж в бананах і в шоколаді. Крім того, вона вбиває в організмі радіацію, відновлює шкіру, повертає їй молодість та пружність. Про корисні властивості обліпихи та способи приготування газеті «ПОРАДИ» розповіла городниця Люба Грабар. Жінка щосезону збирає обліпиху та продає на Зеленому ринку в Ужгороді.

Читай свіжесенькі ПОРАДИ

Пані Люба – з Ужгорода, а за цілющими ягодами відправляється в околиці приміських сіл Великі Лази, Нижнє Солотвино, Руські Комарівці тощо. За її словами, з кожного врожаю вона обов’язково готує варення чи перетерту обліпиху на зиму.

– Про користь обліпихи можна говорити довго. Вона особливо багата на вітамін С, тут його більше навіть, ніж в цитрусових. Це незамінна рослина як для профілактики, покращення імунітету, так і для лікування застуди. Кожного року я готую кілька банок перетертої з цукром обліпихи для сім’ї, – розповідає жінка.

За її словами, є багато різних способів приготувати обліпиху.
– Можна їсти і свіжою, але ягоди її дуже кислі, не кожен зможе. Я зазвичай роблю так: літр обліпихи перемішую з 1,5-2 літрами цукру та перемелюю. Тобто у співвідношенні 1:2. Залишаю в холодному місці. І потім по кілька ложок кидаю в кип’ячену воду. Виходить дуже смачний, злегка кислий напій. Можна просто їсти, по кілька ложок на день – каже пані Люба. Серед інших способів приготування цієї ягоди – варення та сік. Повний текст читай у газеті ПОРАДИ. Купи газету ПОРАДИ у кіоску або передплати на своїй пошті! Індекс 91145