Якщо ці ягоди висадити біля часника, урожай буде просто фантастичним

Висаджувати восени часник потрібно за пару тижнів до заморозків, щоб він встиг вкорениться. Кінець вересня – початок жовтня – це найоптимальніший час для посадки. Також необхідно знати прості, але в важливі правила, щоб часник не вимерз і дав хороший урожай, пише популярна на Закарпатті газета«Господарські поради».

Корисна та цікава газета для всієї сім’ї

1. Два роки поспіль на одному місці часник краще не садити. Цей овоч любить, коли йому частіше змінюють місце проживання. Вважається навіть, що висаджувати на попереднє місце можна не раніше, ніж через п’ять років. Але не у всіх є така можливість, тому місце посадки краще чергувати хоча б через два-три роки. Також часник не любить «жити» там, де щойно  прибрали цибулю. Не варто садити його і після пасльонових (томати, перець, баклажани, щоб не заразити фузаріозом). А ось після баштанних (гарбузів, патисонів, кабачків), а також після капусти і бобових озимий часник росте просто відмінно. Дуже любить сусідство з полуницею.

2. Гноєм не потрібна підгодовувати. Перед посадкою овочу землю не варто удобрювати гноєм. Часник любить родючі, але нейтральні ґрунти, а гній трохи закислює землю і занадто насичує азотом. Найкраще для підгодівлі підійде торф, з яким потрібно перекопати землю на багнет лопати. І додати 20-30 г суперфосфату і 20 г калійної добрива на один квадратний метр. Перед посадкою можна додати аміачної селітри – 10 г  на кв. метр. Взагалі озимий часник віддає перевагу легким (супіщаним) – ґрунтам, не любить тінь і вогкість. Тому, якщо ділянка знаходиться в низині, а ґрунти важкі, постарайтеся підібрати для часнику місце вище. Але при цьому земля не повинна бути занадто щільною, інакше вона просто виштовхне часник взимку і він замерзне. Але і занадто м’яка може нашкодити – тягнутиме його вниз і тоді головки вийдуть дрібними.

3. Перед посадкою замочити. Щоб не дати часнику захворіти, попередньо добре просушені зубчики часнику можна замочити на 2-3 години в рожевому розчині марганцівки. Для більшого ефекту агрономи і садівники рекомендують міцний розчин кухонної солі (столова ложка на літр води), але час замочування мінімальний – 2-3 хвилини. Або розчин мідного купоросу (чайна ложка на 2 літри води) – теж на 3 хвилини. Повний текст читай у газеті «Господарські поради»Купи у кіоску або передплати на своїй пошті! Передплатний індекс 68338 ЗакарпатПост