Чому в Ужгороді шедевр європейської архітектури ганебно занепадає

Продовження. Початок тут.

Зараз на Закарпатті збереглися зі старих часів усього дві будівлі, що до Другої світової війни були синагогами – в Ужгороді та Хусті. Спочатку поговоримо про ужгородську, а потім проаналізуємо досвід хустської, пише газета «ЯСНО.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Збудували розкішну велику синагогу майже на 1000 місць у 1904 році. Матеріали для цього привозили аж із Італії. Авторами проєкту були відомі австро-угорські архітектори. Кажуть, що гроші на спорудження будівлі збирали всією єврейською громадою міста.  Частина істориків переконана, що архітектурний стиль споруди – романтизм з елементами візантійського і марокканського стилів. Інші ж стверджують, що стиль неомавританський. Нині це ключового значення не має. Важливим є факт, що будівля на набережній Ужа є визнаним шедевром європейської архітектури.

Навіть фашисти захоплювалися красою цієї синагоги. Навіть вони не розбомбили її, хоча підірвали іншу окрасу Ужгорода – пішохідний міст, як і інші два через  Уж. Навіть радянська влада, яка боролася з релігією, незалежно від віросповідання, не розвалила ці красоти!

Утім статусу синагоги будівля за комуністів таки позбулася. За радянських часів за сприяння російського КДБ від релігійної общини приміщення забрали і в 1957 році перетворили його на культурний заклад. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост