Хустська синагога може стати прикладом для відродження філармонії в Ужгороді

Хустська синагога може стати прикладом для відродження філармонії в Ужгороді

Продовження. Початок тут.

Хустська синагога є найстарішою діючою на Закарпатті. Вона старіша за ужгородську. Її побудували в 1878 році, пише газета «ЯСНО.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Вона є єдиною в області, що з моменту спорудження і донині використовується виключно за своїм прямим призначенням – для молитви. Під час Другої Світової війни в ній зберігалося речі євреїв, яких вивезли німці. Після 1945 року, повернувшись з ГУЛАГу, законні власники, що уціліли, їх забрали.

За часів Радянського Союзу Хустській синагозі вдалося уникнути сумної долі інших синагог, її не перетворили на концертну залу або іншу установу, хоча спроби влади забрати будівлю були: у ній хотіли зробити клуб взуттєвої фабрики. І намагання відібрати будівлю в громади були неодноразовими. Останній раз це сталося в 1970 році. Порятунок від коліщат комунізму синагога може завдячувати жінкам. Оточивши будинок щільним кільцем, вони простояли 3 дні, не підпускаючи чиновників. Заступилися і місцеві жителі-християни, вимагаючи у комуняк  поважати почуття людей. Тож чиновники таки пішли на поступки і залишили синагогу у спокої, тим більше що кількість прихожан, які приходили на молитву була настільки велика, що в синагозі не вистачало місця і євреї були змушені наперед купувати їх.  Повний текст читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост