Через смартфони пам’ять людей із кожним роком стає все гіршою

Часте застосування смартфонів здатне серйозно погіршити здатність людини запам’ятовувати інформацію та нанести значної шкоди й короткочасній пам’яті.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Учені назвали способи, які допоможуть зберегти пам’ять, не позбавляючись від гаджетів, пише Укрінформ.

Крім безлічі позитивних моментів у винаході смартфонів, існує і ряд негативних факторів, які можуть істотно відбитися і на психічному, і на фізичному здоров’ї людини. Серед небезпечних наслідків використання телефону вважається погіршення здатності запам’ятовувати будь-яку інформацію, як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Людина перестала намагатися запам’ятати інформацію. Усе, що їй може знадобитися у майбутньому, вона фотографує, записує в електронну записну книжку або шукає необхідні факти у глобальній мережі Інтернет. Усе це дозволяє головному мозку розслабитися, і позбавляє нас здатності пам’ятати так само добре нову інформацію, як це робили люди ще 50 років тому.

Науковці проводили безліч досліджень, вивчаючи вплив смартфонів на людську пам’ять. Результати однієї з робіт, показали, що діти, які часто сидять у телефоні, мають низьку швидкість реакції на світло і звук. Крім того, вони припускаються більше помилок на письмі, ніж однолітки, які рідко використовують смартфон або зовсім не мають його.

Крім іншого ці діти не могли довго виконувати одне і те ж завдання, погано концентрувалися і були менш уважними. Оскільки смартфони присутні у нашому житті порівняно недовго, всі наслідки їх застосування проявляться чіткіше лише в майбутньому. Тим не менш, не варто чекати, коли процес виявиться незворотним.

Про свою пам’ять необхідно піклуватися вже зараз. Щоб мислити і запам’ятовувати так само добре, як раніше, слід щодня приділяти 30 хвилин спеціальних вправ.

Зберегти пам’ять, допоможе розв’язання математичних задач, зворотний рахунок, розгадування кросвордів і головоломок. Відмінно тренує пам’ять вивчення іноземних мов.

У той же час варто приділяти увагу своїй фізичній формі. Робіть щоранку зарядку, відвідуйте спортзал, і спіть 7-8 годин на добу.  Більше цікавих новин та живих історій читай в газеті ЯСНО. Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76075. ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост