Де на Закарпатті кандидати вносять найбільшу заставу за участь у виборах

Аби взяти участь у цьогорічних місцевих виборах та позмагатися за місця у обласних, міських, селищних та сільських радах, потенційним кандидатам або ж партіям, які висувають списки кандидатів, доведеться сплатити грошову заставу.  ОПОРА підрахувала, в які суми обійдеться участь у виборах потенційним кандидатам на Закарпатті.

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Відповідно до частини 2 статті 225 Виборчого кодексу, розмір грошової застави залежить від розміру мінімальної заробітної плати на момент початку виборчої кампанії та від кількості виборців у громадах.

Якщо у громаді налічується до 10 тисяч виборців, депутатів там обиратимуть за мажоритарною системою. У такому випадку партія, яка висуває кандидата в депутати, має сплатити 20% від мінімальної заробітної плати за кожного висунутого нею кандидата. Наразі ця сума становить 1000 гривень, розмір мінімальної заробітної складає 5000 тисяч. Якщо ж кандидат балотується у такій громаді як самовисуванець, він також має сплатити за себе таку ж суму грошової застави. 

У разі, якщо кандидат хоче стати головою громади, в якій налічується менше 10 тисяч виборців, йому доведеться сплатити одну мінімальну зарплатню, тобто – 5000 гривень.

Натомість у громадах, де налічується більше, ніж 10 тисяч виборців, зареєструвати виборчий список або ж кандидата на посаду голови вартуватиме  чотирьох мінімальних заробітних плат за кожні 90 тисяч виборців. Наразі, для проведення розрахунків береться  сума 20 000 гривень. Якщо ж кандидатів визнають обраними, грошова застава повертається у восьмиденний строк після дня виборів.

10 вересня 2020 року Центральна виборча комісія опублікувала постанову про розмір грошової застави на виборах 25 жовтня.

Таким чином, для того, аби зареєструвати виборчий список на виборах до Закарпатської обласної ради, партіям доведеться сплатити 207 457 гривень, адже всього на Закарпатті налічується 933 558  виборців. Всього в обласну раду обиратимуть 64 депутати.

Реєстрація виборчого списку в Ужгородську міську раду обійдеться у 19 985 гривень. Всього в раді налічуватиметься 38 депутатів, а мера, ймовірно, обиратимуть в два тури.  Таку ж суму застави доведеться заплатити за одного кандидата на посаду міського голови.

Оскільки в Мукачівській міській громаді налічується 78770 виборців, сума застави за виборчий список становитиме 17 504. Сума застави на посаду голови громади становитиме такж 17 504 гривень.

Реєстрація виборчого списку на виборах до Хустської міської ради обійдеться в 13 784  гривень, а сума застави за одного кандидата на посаду голови громади становитиме 5 000 гривень.

Крім цього, партіям, які висуватимуть свої списки на вибори до районних рад доведеться сплатити такі суми:

  • Берегівський район – 34 815, кількість виборців – 156 669;
  • Мукачівський район – 41 483, кількість виборців – 186 673;
  • Рахівський район – 13 450, кількість виборців – 60 523;
  • Тячівський район – 29 346, кількість виборців – 132 059;
  • Ужгородський район – 43 390, кількість виборців – 195 256;
  • Хустський район – 44 973, кількість виборців – 202 378 .

 Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА розробила калькулятор для розрахунку суму грошової застави.

Згідно із частиною 2 статті 225 Виборчого кодексу, Кандидат у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради, який висувається шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатом у депутати вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу з розрахунку двадцять відсотків мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу.

Організація партії, яка висунула кандидатів у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради, або організація відповідної партії вищого рівня у багатомандатному виборчому окрузі після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу з розрахунку двадцять відсотків мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, за кожного кандидата.

Організація партії, яка висунула кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, висунута шляхом самовисування на посаду сільського, селищного, міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), у єдиному одномандатному виборчому окрузі, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу.

Організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, кандидати на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) або організація відповідної партії вищого рівня, а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати та на посаду міського голови вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

Згідно зі статтею 225 Виборчого кодексу, грошова застава вноситься після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації.

Відповідно до частини 5 статті 225 Кодексу грошова застава, внесена організацією партії, яка висунула кандидатів у депутати, або організацією відповідної партії вищого рівня, або кандидатом, який висувався шляхом самовисування, повертається у разі, якщо за підсумками виборів організація партії отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів або кандидата визнано обраним у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів, на рахунок суб’єкта внесення застави, з якого вносилася грошова застава.

Грошова застава повертається відповідному суб’єкту внесення, якщо за результатами місцевих виборів кандидата визнано обраним сільським, селищним, міським головою.

За коментарями звертайтеся:

Ярослав Гулан, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області.

 Більше цікавих новин та живих історій читай в газеті ЯСНО. Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76075. ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост