Чи воскресне ужгородська дитяча залізниця

Продовження. Початок тут

Те, що Укрзалізниця має намір закрити Ужгородську дитячу залізницю, для більшості закарпатців стало шоком. Її протяжність 1 кілометр і 200 метрів, вона є єдиною вузькоколійною, яка простягається вздовж річки. Потяг курсував у вихідні від станції «Молодіжної» до станції «Під замком». Колись вони називалися «Сталінська», яку згодом перейменували на «Піонерську»,  і «Парк». Людей у ньому завжди було досить багато, нерідко там говорили на різних мовах і було чимало іноземців, пише газета «ЯСНО».

Купи свіжий номер газети ЯСНО

Вперше дитячу залізницю відкрили у 1947 році. Кілька поколінь ужгородських дітей щоліта проводили там  дозвілля – працювали провідниками, кондукторами, черговими, вживалися у роль залізничників.

У 2010 році залізницю закрили, бо вона потребувала ремонту. Оскільки  вона перебуває на балансі регіональної філії Львівської залізниці, саме її дирекція мала б піклуватися про неї, але там не зробили абсолютно нічого! Жодних технічних робіт не проводили – і поступово вузькоколійка зовсім занепала. Були спроби волонтерів зібрати кошти на її ремонт, але їх виявилось недостатньо. Довгий час йшли переговори про те, щоб передати її місту, щоб нарешті можна було знайти відповідальних і почати реконструкцію. Та від цього нічого не змінилося. Лише завдячуючи колишньому голові Закарпатської ОДА Геннадію Москалю дитяча залізниця знову запрацювала у 2016 році. Її вдруге відкрили до Дня незалежності. І це було справді радісною подією для усього Закарпаття. Хоча Москаль і розкидався направо і наліво гострими слівцями, та зазвичай слово тримав. Він допоміг знову запустити і Боржавську вузькоколійку, яка тепер знову не працює. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост