Під новий аеропорт Закарпаття розглядають не менше трьох локацій

Місце для будівництва нового аеропорту в Закарпатській області поки не визначено і для цього зараз розглядається не менше трьох локацій в регіоні.

Про це ЦТС розповіли в “Укрінфрапроекті”.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

“Є певні політичні та господарські моменти в регіоні – кожне з міст хоче, щоб аеропорт був у них. Ужгород, Мукачево, Рахів пропонуються … Але для нас і для міністерства найголовніше – це оптимальне розташування з точки зору технічних аспектів і з точки зору безпеки . Щоб аеропорт не мав тих обмежень, які зараз є у аеропорту Ужгород (захід на посадку через територію сусідньої держави і щільна забудова навколо аеропорту) “, – заявив глава Державного агентства інфраструктурних проектів України Кирило Хомяков.

На уточнююче запитання, скільки локацій розглядається на даний момент, Хомяков відповів: “Більше трьох”.

За його словами, зараз робоча група аналізує варіанти розміщення нового аеропорту, щоб виключити можливі проблеми у вигляді наявності магістральних газопроводів, висотних перешкод, які створюють труднощі при зльоті або посадці, а також питання з відведенням земельних ділянок. Паралельно Закарпатська облдержадміністрація готує необхідний пакет документів. Очікується, що в жовтні робоча група буде працювати вже на місці, щоб прийняти оптимальне рішення за місцем розташування аеропорту.

Також глава “Укрінфрапроекту” зазначив, що у випадку розміщення авіапідприємства в Мукачево є свої недоліки: “У Мукачеві є свої плюси і мінуси. Там, якщо смуга буде розташовуватися так, як вона розташовувалася на діючому військовому аеродромі, то зліт / посадка може бути тільки з одного боку. Тому аналізується можливість розміщення смуги під певним кутом, щоб не мати цих обмежень. Якщо така можливість підтвердиться, то, що для цього буде потрібно – додаткова земля і т.д. “.

На будівництво нового аеропорту в Закарпатській області буде потрібно орієнтовно 2,5 року, а також 3 млрд грн – на аеродром і 1 млрд грн – на термінал і об’єкти, які буде будувати приватний інвестор.

Що стосується існуючого аеропорту в Ужгороді, то він, за словами Кирила Хомякова, буде функціонувати до тих пір, поки не буде побудований новий. “А коли буде побудований новий аеропорт, рішення про подальше функціонування аеропорту Ужгород буде лежати в площині економічної доцільності з урахуванням наявності або відсутності попиту”, – резюмував він.

Нагадаємо, що раніше Кабмін затвердив виділення 30 млн грн на передпроектні і проектні роботи для будівництва нового аеродрому. У серпні КМУ включив до Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року будівництво аеропорту в Мукачеві. Міністр інфраструктури України Владислав Криклій заявляв, що пасажиропотік нового аеропорту планується на рівні 200-300 тис. Осіб на рік з можливим збільшенням до 500-600 тис.

Відзначимо також, що вчора, 24 вересня, Владислав Криклій та міністр транспорту і будівництва Словацької Республіки Андрій Долежал підписали двосторонню міжурядову угоду про надання авіаційних експлуатаційних послуг українським постачальником цих послуг в певній частині повітряного простору Словаччини щодо аеропорту Ужгород. Укладення угоди дозволить відновити повноцінне функціонування аеропорту. Більше цікавих новин та живих історій читай в газеті ЯСНО. Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76075. ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост

14 thoughts on “Під новий аеропорт Закарпаття розглядають не менше трьох локацій

  • 25.09.2020 at 08:43
    Permalink

    Рахів? Хахаха! Може на Говерлі?

  • 25.09.2020 at 08:44
    Permalink

    А що… в Середньому вже передумали?

  • 25.09.2020 at 08:44
    Permalink

    Дав айте в Хусті! Якраз посередині області!

  • 25.09.2020 at 08:44
    Permalink

    Ну й насмішили!

  • 25.09.2020 at 08:45
    Permalink

    Мукачево вже всьо? Ниє Бондаренка – ниє для Балог аеропорта

  • 25.09.2020 at 08:46
    Permalink

    А давайте десь у Дулові. А що… у нас все можна!

  • 25.09.2020 at 08:46
    Permalink

    Ліпше у Сторожниці!

  • 25.09.2020 at 08:46
    Permalink

    Та вже ся мож було опреділити!

  • 25.09.2020 at 08:47
    Permalink

    Дайош аеропорт каждому селу! Предлагаю свуй керт!

  • 25.09.2020 at 08:48
    Permalink

    Може маршрутки відмінити і набудувати аеропорти на кожній зупинці! У нас країна багата!

  • 25.09.2020 at 08:49
    Permalink

    Нелалекоглядність чиновників просто шокує!

  • 25.09.2020 at 08:49
    Permalink

    У Рахові! Це ваще! Ідіотизм!

  • 27.09.2020 at 11:13
    Permalink

    ПЕРШЕ – На Закарпатті в низинній частині (долина рік Тиса і Латориця) майже немає великих незаселених ділянок і які не оброблялись людьми розміром довжиною 4 км і шириною в 1 км. Я вже не кажу проте що зараз на “вільних” ділянках масово будують промислові сонячні електростанції. Або проходять високовольтні ЛЕП-220, 400, 750 кВ та газопроводи.
    ДРУГЕ – Достатньо рівна ділянка з тим щоб літаки не заходили при в злеті чи посадці в повітряний простір сусідньої країни є тільки між Ужгородом-Мукачевом.
    Це ділянки між селами:
    №1 Рускі Комарівці – Драгиня ;
    №2 Рускі Комарівці – Великі Гетівці;
    №3 ділянка вздовж річки Латориця (лівий берег) між селами Домбровки – Великі Тучки, правда там виникає питання підтоплення під час повеней
    №0 Біля Мукачева де знаходився колись війковий аеродром, най більш перспективна але там теж э проблеми. смуга буде направлена в сторону Мукачева і села Нижній коропець що буде мати вплив на їх жителів.
    ТРЕТЄ – Будівництво аеропорту в районі Хуста неможливе так як єдина можлива ділянка це вздовж річки Тиса між селом Велятин – смт. Вишково. Але це вузька смуга на протилежному боці ріки через старі австрійські мости та в 5-ти кілометрах від Румунського кордону. Про будівництво аеропорту біля Рахова це який жартівник запропонував. Бо там взагалі немає місця хіба що на вершині хребта гори Магура з лижними спусками до Рахова.

  • 27.09.2020 at 11:43
    Permalink

    Пане Миколо! Спасибі вам за такий розлогий, цікавий коментар! Це – дійсно ціла аналітика!

Comments are closed.