Вдома вчитись краще. Через коронавірус усе більше батьків схляються до думки, що школа не потрібна

Все більше батьків сьогодні декларують свою прихильність домашньому навчанню і замислюються про те, щоб забрати дітей зі школи, — тим паче, що ситуація з COVID-19 цьому сприяє.

Психотерапевтка, кандидатка психологічних наук Надія Терещенко, розповідає, чим все-таки хороша школа і для чого вона потрібна, повідомляє ТСН.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

Дитина замикається всередині сімейної історії — коли батьки, маючи свій погляд на щось, не можуть запропонувати їй іншої точки зору.

І дитина виявляється в такому інформаційному міхурі, де є лише один спосіб виховання, є один погляд на світ, певні правила поведінки або сприйняття. Але, коли вона приходить до школи, навіть звичайісінької, все одно зустрічається з різними поглядами на життя і на світ. І, хочеш не хочеш, дитина починає порівнювати свою модель з іншими.

Соціальне спілкування допомагає зрушити дуже багато тектонічних плит. Наприклад, у нас в родині ні в кого немає вищої освіти або, навпаки, у нас всі в родині мають певну професію. Або ось так можна поводитися, а ось так — не можна. Або ці книжки ми читаємо, а ці не читаємо. Коли дитина виходить в соціум, у неї з’являється можливість дослухатися до різних думок, бачити різні моделі. І таким чином в сім’ях співаків і народжуються математики і т.д.

Адже ми всі різні, і, безумовно, діти не є копією своїх батьків. І це здорово, що ми дозволяємо суспільству, зокрема, виховувати наших дітей. На жаль, це іноді зводиться до страху, що навчать поганого, і нецензурної лексики, так. Але тим не менше суспільство може дати набагато більше, ніж просто набір матюків.

Плюс школа — це розвиток соціальних зв’язків, адже нас формує наше оточення. Навіть деякі коучі кажуть: ви заробляєте стільки, скільки в середньому заробляють ваші друзі. Так є ось така теорія, що треба змінювати оточення, дружити з багатими, і ви самі почнете заробляти. Ваш середньомісячний заробіток буде вищим, тому що становитиме середній від вашого кола спілкування.

Але тут ідеться не про магію, а про те, що ми вбираємо з нашого соціуму, нашого оточення. А це і є способи мислення, як можна заробляти, які теми піднімати, які сфери освоювати, на скільки можна претендувати, що багато, що мало.

Тому що якщо батькам було важко зводити кінці з кінцями, і тому вони завжди страждали, то дитина, виходячи в світ, може зрозуміти, що їхня ситуація не була якоюсь особливою, а взагалі-то середньостатистичною. В іншій родині, навпаки, є відчуття, що все гаразд, хоча ресурси обмежені, і коли дитина стикається з іншими, то розуміє, що все не зовсім так, як було у її сім’ї.

Тому в цьому сенсі школа може бути способом знайомства з соціумом. Зрозуміло, що часом це знайомство буває шкідливим і загрозливим. Коли дитина почувається некомфортно, коли є ситуації булінгу, пресингу або насадження якихось цінностей, які неадекватні щодо сім’ї, коли дитина страждає, коли її темп або особливості сприйняття, особливості її мислення неприйнятні в школі. Більш цього, їх карають, висміюють або ігнорують. Тобто, якщо є негативна реакція з боку шкільного середовища на дитину, то в будь-якому разі цим потрібно займатися.

Можливо, доведеться змінювати школу, переходити на інші форми навчання. Але в цьому і полягає увага батьків до стану дитини. Якщо сьогодні дитина каже, що вона не хоче йти до школи, що за цим стоїть? Конфлікт в класі, втома, у неї ще, крім школи, сто гуртків і репетиторів? Тоді потрібно ставити собі запитання, що таке відбувається в школі, що моя дитина страждає. І найчастіше, це все одно негативне ставлення. Трієчник або двієчник можуть мчатися з радістю до школи, тому що у них там друзі. А відмінник може не хотіти іти туди, тому що у нього немає кола спілкування. І тут важливо чути і розуміти свою дитину.

Важливе запитання, на яке потрібно звернути увагу. Часто батьки вважають за краще домашнє навчання, щоб захистити дитину від згубного впливу чого-небудь. Але тоді виникає запитання: домашнє навчання — це благо, або це батьки реалізують свої страхи? І саме через свої страхи не пускають дитину у великий світ, закриваючись в домашньому інформаційному полі. Одне з найважливіших запитань, яке кожен із батьків повинен поставтити собі — для чого я виховую, навчаю дитину? Для життя в світі або для спокійного життя в батьківській родині? Безумовно, не йдеться про те, що зраджувати своїх ціннностей і сенсів. Швидше, про розуміння того, які навички і вміння насправді потрібні вашій дитині для щасливого дорослого життя • Більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост