Проросійських «русинів», яких приймав президент Чехії Земан, заарештувала поліція

У Чехії заарештували двох українських підприємців, які просували «русинську автономію» на Закарпатті та мали тісні зв’язки як з Росією, так і з президентом Чехії Мілошем Земаном. Про те, що бізнесменів з близького кола чеського президента, які їздили з ним до Москви і яких він кликав на офіційні прийоми, нещодавно було заарештовано, повідомило закарпатське видання Закарпаття онлайн з посиланням на власні джерела. А чеські журналісти з часопису Dennik N підтвердили цю інформацію в чеській поліції.

Як повідомляє чеське видання Dennik N, Василя Джугана та Михайла Тяска, які представлялися керівниками «Всесвітньої ради підкарпатських русинів», засудили до попереднього ув’язнення за підозрою в ухилянні від сплати податків. Як з’ясували чеські журналісти, на початку вересня цього року поліція з регіонального штабу міста Пардубіце провела обшук у їхньому ресторані домашньої кухні Dašické sklepy, що розташований у мальовничій сільській місцевості у 130 кілометрах від Праги, пише Радіо Свобода.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

«За словами поліції, п’ять фізичних та одна юридична особа притягуються до кримінальної відповідальності за факти, які обґрунтовано вказують на скоєння злочину – зменшення податків, зборів та подібних обов’язкових платежів у великому розмірі», – розповів у розмові з Радіо Свобода співавтор статті в Dennik N Лукаш Прхал. Поліція не назвала йому суму збитків, але український щоденник говорить про суму, що дорівнює в перерахунку 25 мільйонам гривень. Як уточнив чеський журналіст, суд постановив взяти під варту чотирьох іноземних громадян через те, що була підозра, що вони можуть спробувати покинути країну.

Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

Посол України в Чехії Євген Перебийніс у розмові з Радіо Свобода сказав, що не отримував повідомлення від поліції про арешт українських громадян, хоча у таких випадках це встановлено міжнародним порядком. «Я не можу коментувати саму кримінальну справу, бо мені про неї нічого не відомо. Чеська поліція посольство про це не інформувала. Все, що ми знаємо про цю справу, ми знаємо тільки з повідомлень у ЗМІ. Судячи з того, що нас не інформували про затримання цих людей, вони, ймовірно, були затримані як громадяни Чехії, бо інакше ми б, згідно з правилами Віденської конвенції, мали б бути поінформовані. Самі ці громадяни по консульську допомогу не зверталися, але, якщо б звернулися, ми б їм цю допомогу як громадянам України надали», – повідомив посол. Ми ставимося негативно до їхньої політичної діяльності, ми вважаємо, що вони діють в фарватері російської пропаганди і не виключено, що і за російські гроші Євген Перебийніс

За словами Євгена Перебийноса, сам факт арешту Василя Джугана та Михайла Тяска його не здивував, бо вже в минулому їхні дії на підігрівання сепаратизму спричиняли невдоволення України багато разів. «Їхню протиправну діяльність коментувало як посольство України, так і Міністерство закордонних справ, навіть у деяких випадках запрошувався посол Чехії в Києві для пояснень. Ми ставимося негативно до їхньої політичної діяльності, ми вважаємо, що вони діють в фарватері російської пропаганди і не виключено, що і за російські гроші», – говорить український посол.

За його словами, якщо звинувачення проти них підтвердяться, в цьому не буде нічого дивного, бо вони вже засвідчили своє ставлення до закону як такого. «Мені здається це логічним результатом, тому що якщо люди порушують закон в одному місці, то вони це роблять і в іншому. А співпраця з російською пропагандою дуже часто так і закінчується», – констатує український посол.

Борці за «русинську автономію»

Раніше чеські ЗМІ повідомляли про те, що пара бізнесменів, які нині живуть у містечку Дашице і походять із Закарпатської області України, вкрай критично ставляться до постреволюційного уряду в Києві і не приховують свого захоплення Росією та президентом Володимиром Путіним. Вони виступають за «русинську автономію» і підтримують контакти з сепаратистами в окупованому Криму, а також з проросійськими активістами в різних європейських країнах.

Про свою активну політичну діяльність від імені «русинів» повідомляють і самі Джуган і Тяско, хоча їхню організацію не визнають інші русинські об’єднання та Світова рада русинів, що є головним координаційним органом русинських організацій у світі.

Наприклад, Михайло Тяско публікує в своєму фейсбуці повідомлення про те, що у листопаді минулого року він як заступник голови «Всесвітньої ради підкарпатських русинів» взяв участь у роботі 12-ї сесії Форуму ООН з питань меншин, що проходив у Женеві, і зустрічався там з Русланом Коцабою, засудженим в Україні за перешкоджання законним діям Збройних сил у 2015 році.

Також на цьому форумі Михайло Тяско налагодив контакти з представниками прокремлівських ЗМІ в країнах Балтії, зокрема з rubaltic.ru, чиїм завданням, на думку латвійських аналітиків, є засмічувати російськомовний інтернет-простір країн Балтії пропагандою та прокремлівськими меседжами.

Зв’язки з російським посольством

Партнерські відносини пов’язують закарпатських бізнесменів і з російським посольством у Празі. Наприкінці серпня, лише за кілька днів до арешту Тяска і Джугана, російське посольство відкрило у їхньому ресторані виставку про чеського диригента Едуарда Направіка, який прославився в царській Росії.

Музикант народився в містечку Бишть, з 11 років жив у місті Пардубіце, а з 14-ти навчався у Празі. Проте виставку російське посольство вирішило провести не в міській галереї чи іншому громадському приміщенні, а в сільському ресторані, який заради цього у повідомленні посольства вирішили назвати «культурним центром» • Більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост