Що показало розслідування про законність вирубки лісу на Закарпатті для Ikea

Шведська компанія Ikea, найбільший у світі продавець меблів, замовила незалежний аудит через звинувачення щодо незаконно заготовленої деревини з України.

Раніше розслідувачі британської неурядової організації Earthsight повідомили, що закарпатський постачальник деревини для Ikea частину сировини рубає незаконно, пише ВВС.Україна.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

“Результати розслідування третьої сторони за сприяння Legallis LLC, яке передбачало відвідування лісових ділянок, а також нашого внутрішнього розслідування командою фахівців з постачання деревини та питань лісового господарства, не виявили будь-яких ознак того, що до нашого ланцюга постачання потрапила незаконно заготовлена деревина”, – заявила компанія у п’ятницю.

У заяві підкреслено, що обидва розслідування Earthsight вказали на складну інтерпретацію закону про санітарні рубки у сезон тиші.

“Ми підтримуємо дії FSC (Лісової наглядової ради) щодо розв’язання цієї проблеми і розгляду питання суперечливого законодавства для подальшого удосконалення відповідального ведення лісового господарства в Україні та за її межами”, – додали у компанії.

Ikea, яка є одним з найбільших світових споживачів деревини, зробить усе можливе, щоб сприяти позитивним змінам у цій сфері, особливо в тих регіонах, де є труднощі.

“Ми віримо, що завдяки своїй присутності можемо робити внесок у відповідальне ведення лісового господарства для зміцнення біорізноманіття, забезпечення ефективного виробництва і підтримки місцевих громад”, – резюмується в заяві.

Незаконний бук для стільців

Організація Earthsight 23 червня опублікувала дослідження, в якому стверджує, що постачальники деревини для Ikea з України – компанія “ВГСМ” – частину сировини рубають незаконно.

Ішлося про вирубки буку в Карпатах для виробництва стільців Терйе (Terje).

Стілець Терйе
Підпис до фото, Стілець Терйе

Нелегальні вирубки нібито ведуться у лісомисливському господарстві селища Великий Бичків на Закарпатті.

Розслідувачі твердили, що місцеве лісництво незаконно видало ліцензії на “санітарні вирубки”

Серед іншого, дослідники вказують, що “ВГСМ” проводить вирубки у період розмноження тварин, коли заготівля лісу заборонена.

Розслідувачі посилаються на звіт екологічної інспекції України про незаконну видачу ліцензій на вирубки у “період тиші”.

Також у розслідуванні вказують, що на певних ділянках заготівельники суттєво перевищували ліміти вирубки на 50% від вказаних у дозволах.

Водночас розслідувачі визнають, що вся заготовлена деревина, яку Ikea отримує з України, має сертифікат FSC – провідної міжнародної системи екологічного маркування деревини Лісової наглядової ради.

Великобичківське господарство має сертифікат FSC з 2005 року.

У травні компанія Іkea почала продаж своєї продукції в Україні. Замовлення можна зробити лише онлайн, згодом компанія планує відкрити свій магазин в київському ТРЦ Blockbuster Mall • Більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост