Нові тортури. Українців хочуть штрафувати за маски на підборідді

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді одразу два пов’язаних між собою законопроекти. Перший – про покарання фізичних осіб (№3891), а другий – для юридичних (№3890).

Перший законопроект, повинен зобов’язати українців користуватися засобами захисту правильно. Якщо раніше за відсутність масок могли оштрафувати на 17 тис. грн, то зараз штраф буде неприємним, але посильним для будь-якого працюючого українця, пише 7dniv.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

Так, якщо, наприклад, прийти в торговельний центр і надіти маску на підборіддя, оштрафувати можуть на 170 грн. А якщо порушити правила повторно, штраф складе вже 255 грн.

“Перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян “, – йдеться в законопроекті.

За словами юриста Олександра Плахотника, маска на підборідді – це адміністративне порушення. У такому випадку протокол повинен виписати і накласти штраф співробітник поліції. Відзначимо, найчастіше поліцейські просто роблять зауваження, а не виписують штрафи.

“Штраф у розмірі 17 тисяч гривень для більшості українців був просто непосильним. Це навантаження занадто високе. Думаю, і бюджет зможе більше зібрати, і маски почнуть носити правильно, якщо санкцію послабити, але при цьому дати вказівки поліцейським штрафувати всіх, хто не носить правильно маски”, – радить юрист.

Штрафи для підприємств

Каратимуть тих, хто впустить в громадський транспорт, торговельні центри і будь-які інші заклади відвідувачів, у яких маски тільки на підборідді. Їм доведеться заплатити штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост