Скандал довкола Невицького замку. Що нового з’ясувала комісія

Територію Невицького замку оглянула спеціальна комісія. Зробила це, бо в соцмережах з`явилися публікації про порушення меж, які розділяють територію між пам‘яткою архітектури і приватним комплексом “Верховина”, — каже начальник відділу охорони культурної спадщини Закарпатської ОДА Томаш Собко.

Поруч із замком находиться приватний комплекс “Верховина”. Право на землю під Невицьким замком облрада намагається оформити ще з минулого року. Спеціалісти інституту землеустрою визначили межі території і поставили кілки. Однак влітку позначення зникли. А тепер поставили паркан, повідомляє Суспільне.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

Кілки, які позначали межі Невицького замку зникли влітку цього року. Тепер біля території замку звели паркан навколо приватного комплексу відпочинку. Дослідник Невицького замку Олександр Дзембас каже, парканом відгородили і частину пам’ятки. Саме під ним знаходиться ще одна захисна стіна Невицького замку.

“Вона нанесена на план. Цей забор, який будується, практично розчленовує пам’ятку, — пояснив дослідник. — Займає частину території не охоронної зони, а безпосередньо пам’ятки. Пам’ятка має бути цілісною. Комісія може встановлювати, що завгодно. Я не знаю, звідки це взялося. Я колись був у комісії, вказував межі пам’ятки. І це було вказано. Не може бути, щоб пам’ятка була поділена. Тим більше приватизована ділянка. Тим більше приватна на території пам’ятки національного значення”.

Раніше ця територія не була огороджена. Тепер до замку є лише одна доріжка. Олександр Дзембас каже: нею людина з інвалідністю до пам’ятки дійти не зможе. Начальниця управління спільною власністю територіальних громад облради Юлія Малик розповідає: через зникнення кілків повторно встановлюватимуть межі земельної ділянки під Невицьким замком.

“Хто винен: чи підрядник, який виконує реставраційні роботи на Невицькому замку, чи товариство з обмеженою відповідальністю “Верховина”, яка проводить там будівельні роботи, – це не має принципового значення. Ми знову будемо вимушені витрачати бюджетні гроші для того, щоб повторно винести межі земельної ділянки внатурі, зазначити їх кілками. Тоді вже можна буде говорити про те по якому периметру встановлено паркан. І яким чином ми врегульовуватимемо вільний прохід до Невицького замку”.

У серпні Невицький замок почали реставрувати. Техніка, необхідна для проведення робіт, наразі може проїхати до замку лише через територію приватного комплексу, — повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Томаш Собко.

“Ми бачили, що на Невицькому замку проводяться ремонтно-реставраційні роботи. Підвозяться матеріали безперешкодно. Для з’ясування меж ділянок, які відносяться до товариства “Верховина” і земельної ділянки, яка виділена для обслуговування пам’ятки, ми звернулися до Інституту землеустрою, аби вони на місці показали, де встановлена межа”.

Коли проведуть експертизу і визначать, де межа між територією Невицького замку і приватного комплексу, Томаш Собко не сказав. Вони очікують відповідь від Інституту землеустрою.

Ми телефонували представникам приватного комплексу “Верховина”, якому і належить встановлений паркан. На наші дзвінки не відповіли. Суспільне готове надати їм можливість оприлюднити свою позицію. Для цього пропонує зв’язатися з редакцією в будь-який зручний спосіб.

• Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост