Захід всерйоз взявся за Google, Amazon і Facebook. Як США та Європа намагаються приборкати гігантів

Зростаюча міць жменьки американських інтернет-компаній нарешті стривожила владу США. Після декількох років сумнівів Вашингтон підтримав Європу і відкрив другий фронт війни за права бізнесу і громадян.

Спочатку конгресмени звинуватили Google, Amazon, Apple і Facebook в тому, що вони перетворилися в “монополії, яких ми не знали з часів нафтових баронів і залізничних магнатів”, пише bbc.com

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

А на цьому тижні прокурори кількох штатів і чиновники адміністрації Дональда Трампа подали позов проти Google з претензіями в тому, що компанія монополізувала вихід в інтернет, зловживає роллю воротаря і душить конкуренцію сумнівними бізнес-практиками.

Перші два залпи з боку США підбадьорили Європу, яка давно і без особливих результатів поодинці веде нерівний бій з американськими хайтек-гігантами. До сих пір Вашингтон захищав своїх від Брюсселя. Але восени 2020 го, не чекаючи підсумків листопадових виборів, американці перейшли на бік європейців.

Тепер справа піде веселіше.

Компанії Силіконової долини впевнені, що нічого не порушують, а навпаки, безкоштовно або майже задарма допомагають людям працювати, спілкуватися, вчитися і розважатися. А домінування – тимчасовий результат конкуренції, а не смертельна загроза їй.

Влада не вірить і готує арсенал покарань – від мільярдних штрафів до насильного поділу: мовляв, нехай Facebook продає Instagram і WhatsApp, а Google позбавляється від YouTube і виділяє Android в окрему компанію.

Чому чемпіони американського бізнесу раптом впали в немилість, ніж вони загрожують Заходу і що загрожує їм – розбиралася Російська служба Бі-бі-сі.

Чи можна розчленувати Google

Війну почав Євросоюз: йому не сподобалося, як хайтек-гіганти обходяться з конкурентами, особистими даними користувачів, авторськими правами та екстремізмом на своїх платформах.

ЄС тричі штрафував Google на загальну суму близько 9 млрд доларів: за те, що американці просували свій пошуковик через свою ж операційну систему Android, а свій магазин – через пошуковик. Facebook і Amazon карали за те, що вони використовували особисті дані користувачів для просування власних товарів і послуг, а Apple потрапила під розслідування за скаргою музичних сервісів, незадоволених тим, як виробник айфонів нав’язує користувачам свій Apple Music.

Справи тривали роками, штрафи були мікроскопічними за мірками Силіконової долини. Але тепер битва з вітряками обіцяє перерости в хрестовий похід, оскільки Європу підтримали влади США – єдина сила на планеті, що має прямий вплив на американський бізнес.

Тектонічному зрушенню передувало розслідування Палати представників американського конгресу, контрольованої опозиційними демократами. Конгресмени викликали на килим всіх керівників інтернет-компаній.

Допити власників Amazon Джеффа Безоса і Facebook Марка Цукерберга тіснили в ефірі серіали, однак підсумок гучної кампанії виявився скромним. Викривальний звіт підтримали демократи, але республіканців він не надихнув. І поки вони контролюють головну палату конгресу – сенат, а їх кандидат Дональд Трамп сидить в Білому домі, ходу радикальним пропозицій конгресменів-демократів давати ніхто не хоче.

Республіканці вирішили піти іншим шляхом – не змінювати правила гри, переписуючи закони, а судитися і доводити, що могутня купка порушує вже діючі правила.

І вони подали позов проти Google.

Охоронці порядку впевнені, що гігант Силіконової долини прагне пустити весь інтернет-трафік через свої сервіси, збирати данину з кожного кліка, торгувати даними користувачів і інформацією про їх поведінку. Така монополія шкодить споживачеві зокрема і капіталізму в цілому, і тому повинна бути зруйнована, вважають вони.

Google (точніше, компанія Alphabet, яка крім пошукача Google контролює також YouTube, Android і багато чого іншого, але яку навіть конгрес для простоти називає так, як всі звикли – Google) відкидає звинувачення у монополізмі. З тієї причини, що традиційна проблема з картелями і магнатами не може бути застосована до нього.

Ті змовлялися або витісняли конкурентів з метою завищити ціни і обдерти споживача. А тут все рівно навпаки: пошук Google, телефонна операційна система Android або відео в Youtube абсолютно безкоштовні, а значить, концентрація 80% інтернет-пошуку в руках Google ніякої шкоди споживачеві не завдає.

Довести монополізм, не змінюючи законів – не найпростіше і точно не швидке: позов дійде до суду не раніше 2022 року, і ще кілька років піде на тяганину і апеляції.

Тому кроки американських прокурорів, які прийшли розчленовувати Google, були зустрінуті усмішкою: а, ну-ну.
Ніякого враження ні на кого це не справило. У день, коли було оголошено про позов, акції Google не тільки не впали, але подорожчали більш ніж на 1%.

Інвестори і економісти сумніваються, що під кінець тяжби її підсумки будуть доречні для того часу. Вони пам’ятають, що перша велика битва цієї війни – влада США проти Microsoft – тривала 8 років.
Це гігантський термін для інтернет-технологій. Щоб уявити, якими вони будуть через вісім років, досить згадати, що в 2012 році всі ходили з четвертими айфонами і розважалися фільтрами в новому додатку Instagram. Стартапи Snapchat і Tinder робили перші кроки, а появи TikTok залишалося чекати всього п’ять років. Біткоін коштував 5 доларів.

Паніки з приводу атаки на Google не сталося ще й тому, що сучасна історія однозначно вказує на фаворита в протистоянні чиновників з інтернет-платформами.

У звіті конгресменів зазначено, що з 1998 року, коли Ларрі Пейдж і Сергій Брін запустили пошуковик Google і поклали початок нової ери, чотири інтернет-гіганта (Amazon, Apple, Facebook і Google) поглинули більше 500 компаній, і лише одного разу антимонопольні органи знайшли, що заперечити, і то пошепки.

Всі угоди все одно відбулися. Google купив YouTube за сміховинні як на теперішній час півтора мільярда доларів; Facebook придбав Instagram за мільярд. Тепер чиновники кусають лікті і думають, як би їх розділити.

Силіконова долина не скупиться не тільки на поглинання потенційних конкурентів, а й на просування своїх інтересів у Вашингтоні. За 20 років задекларовані витрати чотирьох інтернет-гігантів на лобізм виросли з 2 млн до 75 млн доларів на рік.

В чому проблема

Американські інтернет-гіганти за пару десятиліть змінили життя на планеті: економіку, політику, освіту, спілкування і дозвілля.

Стрімкість, з якою вони проникли в усі сфери життя і підім’яли під себе бізнес, торгівлю і суспільну дискусію, була символом технологічного та грошового переваги Заходу. Тепер вона так само стрімко перетворюється на головний біль.

Громадяни, а слідом і обрані ними влади, бачать в домінуванні інтернет-гігантів загрози основам демократичного ладу і капіталізму в його нинішньому соціально-орієнтованому вигляді.

Особливе занепокоєння викликають три речі.

По-перше, монополізація, яка вбиває конкуренцію – основу ринкової економіки. Вона виражається не тільки в тому, як інтернет-гіганти регулюють доступ сторонніх додатків до своїх платформ, але і в тому, як вони розпоряджаються масивами даних користувачів – найціннішим товаром сучасності.

По-друге, регулятори і активісти незадоволені ноншалантним ставленням могутньої купки до того, що відбувається на їх платформах – аби вони приносили прибуток. Небажання фільтрувати контент дає шанс екстремістам та іншим темним силам.

І нарешті, американські гіганти спустошують скарбницю інших країн. Мало того, що вони витісняють місцевий бізнес і підривають таким чином зайнятість і податкові надходження. Заміщаючи локальних підприємців, вони перехоплюють їх прибуток, але виводять її в офшори або в домашню юрисдикцію – США.

Крім цих проблем до американських хайтек-гігантів ще багато претензій: від знищення засобів масової інформації через підрив їх рекламної бізнес-моделі і безкоштовне цитування в пошуку до руйнування демократії за допомогою створення умов для втручання в передвиборну кампанію в обхід законодавства.

Що можна зробити

Для приборкання нової сили влада готова використовувати три основні рецепти. Штрафувати за порушення існуючих правил. Написати нові правила, адаптовані до сучасності, і штрафувати за їх порушення. А якщо нічого не допоможе і чудовисько продовжить чорні справи – розчленувати його на частини.

Перший шлях поки призводить в глухий кут, оскільки правила застаріли, а штрафи сміховинні. Про що нижче.

Другий шлях – написати нові правила – заводить у хащі конфлікту інтересів. В умовах глобальної конкуренції за робочі місця і капітал країнам важко домовитися про регулювання міжнародного інтернет-бізнесу.

Це наочно продемонстрували багаторічні безрезультатні спроби Європи змусити Facebook, Amazon та інших платити податок на прибуток там, де вони прибуток заробляють (на найбагатшому європейському ринку), а не там, де зареєстрована головна компанія.
Третій шлях – насильницький поділ монополістів – доступний тільки США, оскільки всі ці компанії американські.

І навіть якщо влада захоче піти на крайній крок, доведеться довести зловживання монопольним становищем і шкоду, що за нинішніми правилами зробити буде непросто. І ось чому.

З одного боку, з розширенням впливу інтернет-гігантів ціни для споживача не ростуть, а знижуються (іноді до нуля). А з іншого, преференції для своїх сервісів вони отримують не тиском і змовою, а за гроші, що є чистим бізнесом і законною транзакцією.
Google, наприклад, щорічно платить по 30 млрд доларів мобільним операторам і виробникам телефонів, включаючи Apple, за те, щоб вони просували його пошуковик, операційну систему Android і інші сервіси.

І є ще одна проблема: як би не вистрелити собі в ногу.

Жменька хайтек-гігантів давно стала системоутворюючою для американської економіки. Виручка тільки чотирьох лідерів (Amazon, Facebook, Apple і Google) в три з половиною рази перевищує річний ВВП Португалії і в два з половиною рази більше, ніж економіка України і Казахстану разом узятих.

На акції цих компаній припадає майже третина фондового ринку. Їх ринкова вартість зашкалює за 5 трлн доларів, а річний оборот сягає 800 млрд – більше, ніж у забезпечених країн на кшталт Саудівської Аравії, Туреччини, Польщі чи Швейцарії.

Чистий запас вільної готівки тільки у Google c Apple перевищує 200 млрд доларів. Україна з населенням понад 40 млн осіб цих грошей вистачило б на п’ять років безтурботного життя при поточному рівні бюджетних витрат. Компанії тим часом накопичують подушку кешу швидше, ніж встигають витрачати її на поглинання і виплати акціонерам.

Чому швидко нічого не вирішиться

Сперечатися з такою потужністю непросто. Атака на цей бізнес фактично прирівнюється до підриву економіки країни, зменшення добробуту виборців, зниження вартості інвестицій і пенсійних накопичень. Вона на руку зовнішнім конкурентам, економічним та ідеологічним – перш за все Китаю і його гігантській інтернет-галузі.
Для такого сміливого кроку потрібні серйозні аргументи на користь приборкання бурхливого зростання національних чемпіонів.

Американські конгресмени і чиновники почали цю дискусію акуратно, з найбільш відчутного пункту звинувачень – в монополізації каналів заробляння грошей в онлайні жменькою великих компаній. Їм навіть придумали прізвисько – “привратники інтернету”.

“За останнє десятиліття цифрова економіка пережила граничну концентрацію, яка загрожує монополізацією. На декількох ринках – соцмережі, пошук, реклама – домінують одна чи дві компанії”, – йдеться у висновках комітету палати представників.

“Amazon, Apple, Facebook і Google захопили контроль над основними каналами поширення і самі регулюють доступ до них, виконуючи функцію воротарів”.

Ще десятиліття такими темпами – і лише кілька інтернет-платформ контролюватимуть майже третину світової економіки, призводять конгресмени оцінки консультантів.

Зупинити цю експансію буде непросто. Перші бої нової війни показали, що арсенал у розпорядженні влади застарів, він не підходить до нового часу. Їм доведеться відступити, перебудуватися і перекроїти правила гри під сучасність і майбутнє.

Зокрема, переписати антимонопольне законодавство так, щоб воно захищало суспільство не тільки від змов заради завищення цін, але і від ринкового домінування тоталітарного штибу, яке нехай і не завдає одномоментного шкоди (і навіть приносить безкоштовну користь) споживачеві, але шкодить майбутній, оскільки пригнічує інновації, конкуренцію і прогрес.

І навіть якщо правила будуть оновлені, немає ніяких гарантій, що за той час, поки швидкі розумом чиновники на казенному платні перебудують ряди для нової сутички, історія не втече далеко вперед услід за технологіями, над якими працюють дружні колективи гранично талановитих і вкрай оплачуваних інженерів в Силіконовій долині.

Однак колишнього спокійного життя їм не бачити, раз США зважилися нарешті відкрити другий фронт і підтримати європейську вендету. І той факт, що це зробили і демократи (розслідуванням в конгресі), і республіканці (позовом проти Google), обіцяє продовження боротьби при будь-якому результаті виборів 3 листопада, коли США переобирають президента, всю палату представників і третину сенату • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост