Вчора мітингували підприємці Ужгорода, а мер розповідав, що буде з містом

Інформацію про брифінг оприлюднила пресслужба Ужгородської міської ради. Текст повідомлення друкуємо без змін. Передувало цьому віднесення Ужгорода до червоної зони та негативна реакція підприємців, заклади яких можуть закритися і, у свою чергу, не пережити, обмежень.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

Отже, що сказали у мерії?

За словами Богдана Євстафійовича, він сьогодні долучився онлайн до позачергового засідання комісії державної комісії ТЕБ та НС за участю міністра охорони здоров’я Максима Степанова, на якій, зокрема, ішлося про зростання кількості хворих у країні, а також про встановлення нових рівнів епідемічної небезпеки у регіонах.
Сьогодні до «червоної» зони додалися ще два обласні центри – Ужгород та Житомир. Загалом, за рішенням позачергового засідання державної комісії ТЕБ та НС, до «червоної» карантинної зони із 2 листопада віднесено 112 адміністративних одиниць, серед них 11 обласних центрів.

Цим рішенням в Ужгороді запроваджуються жорсткі заходи, зокрема припинення роботи громадського транспорту, навчання в школах, дитсадках, припинення роботи сфери громадського харчування, крім торгівлі продуктами, засобами гігієни, виробами медичного призначення.

Міський голова Ужгорода зазначив, що бачить різні підходи до встановлення обмежувальних заходів на територіях, де запроваджують «червону» карантинну зону. Тому звернулися до обласної комісії ТЕБ та НС, щоб дозволили роботу громадського транспорту (із пасажирами виключно на сидячих місцях), а також роботу дитсадків та початкових класів шкіл. Роботу закладів харчування пропонують не припиняти, а обмежити до 20.00. Просять дозволити роботу і закладам торгівлі, а не лише тим, що продають харчі, бо підприємці і так на межі виживання.

«До мене звертається багато батьків із проханням не закривати дитсадки. Важко навчати дистанційно і діток у початкових класах. Багатьом батькам нема із ким залишити дітей, а мусять працювати, щоб мати за що утримувати родини. Якщо зупинимо із понеділка роботу громадського транспорту, не зможемо забезпечити довезення на роботу працівників критичної інфраструктури: медиків, комунальників, працівників газової служби, водоканалу, енергетиків тощо. Укласти договори на спецперевезення не встигнемо, бо попереду вихідні. У Києві навесні при зупинці транспорту якраз були скупчення тих, хто мусив діставатися на роботу спеціальним транспортом. Та й світовий досвід свідчить, що повна зупинка транспорту не є ефективною. Разом із тим, є рішення державної комісії, яке мусимо виконувати», – сказав, зокрема, Богдан Андріїв.
Повідомив міський голова також, що ініціює позачергове засідання сесії Ужгородської міської ради. Чекають у міській раді і відповіді від обласної комісії ТЕБ та НС, як діяти далі, щоб повністю не паралізувати життєдіяльність міста.

Некоректним вважає Богдан Андріїв висловлювання голови ОДА Олексія Петрова, що міська влада нічого не робить, бо міські медичні заклади повністю забезпечили всім необхідним: засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими засобами, медикаментами тощо. Постійною є робота мобільних груп, які перевіряють дотримання протиепідемічних заходів у магазинах, кафе, ресторанах, закладах громадського харчування.

Щодо ситуації із захворюваністю на коронавірус в Ужгороді, то вона ускладнюється, кількість хворих зростає, втім, як і по всій Україні, у Європі, загалом у світі. Медичні заклади працюють на межі можливостей, завантаженість ліжок в Ужгороді – понад 90%. В Ужгородській міській центральній клінічній лікарні готують додаткові ліжка для хворих на коронавірус.

Серед причин зростання захворюваності в Ужгороді міський голова відзначив також, що це – обласний центр, приїздить багато людей на роботу, у справах, зокрема і рідні, які привозять хворих. Перед виборами були і зібрання кандидатів, партійні наради, члени виборчих комісій отримували бюлетені отримували тощо. Крім того, поруч кордон і багато хто саме в Ужгород приїздить здавати тести, при цьому мають контакти в місті. У місті роблять і найбільше в області ПЛР-тестувань, відповідно, більше хворих і виявляють.

“Дуже прошу ужгородців: будьте уважні, обережні, не треба проводити святкування, збиратися компаніями. Не виходьте без особливої потреби в місця, де можливий потенційний контакт, бо хвороба дуже небезпечна, непередбачувана, підступна”, – підсумував Богдан Андріїв • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост