Що краще робити для діагностики коронавірусу – КТ чи рентген: лікар-інфекціоніст пояснив деталі

Євген Дубровський: “Писати, що на КТ за COVID-19 двобічна пневмонія – некоректно. Описувати матові скельця як прояви пневмонії – помилка”.

Вже пів року не дає нам розслабитись епідемія коронавірусу. Ситуація ще далека від завершення. Кількість хворих зростає, поряд крокують паніка та відчай. Правдивої інформації мало.

Для певної групи осіб COVID-19 стане серйозним випробуванням. Особливо, якщо наробити помилок і одразу на початку хвороби ще більше розбалансувати імунну систему. Тому треба визначитись із правильною діагностикою, інформує ТСН.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

Про це написав лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський у Facebook.

“Розберемося з одним із ключових моментів – що бачить комп’ютерна томограма (КТ) за COVID-19? Ще навесні стало зрозумілим, що КТ показує щось дивне. Ще тоді підкралася підозра, що, попри залізобетонний запис у висновку лікарів-діагностів – “двобічна полісегментарна пневмонія”, ми маємо справу точно не з класичним запаленням легень. Вже тоді стало ясно, що комп’ютерна томограма зі своїми матовими скельцями нам не допомагає, а лише заважає правильно оцінювати стан хворих. І страшенно лякає пацієнтів”, — зазначив лікар.

Дубровський наголосив: “Писати, що на КТ за COVID-19 двобічна пневмонія – дуже некоректно. Описувати матові скельця як прояви пневмонії – помилка”.

Лікар пояснив, що коронавірус потрапляє через верхні дихальні шляхи у легені. Не у всіх, але у переважної більшості.

“Сам по собі COVID уникає та пригнічує потужну імунну реакцію, і масово потрапляє в легені. Там його і будуть знищувати захисні клітини із запізненням. Розвивається посилена імунна відповідь, яка здатна за певних обставин зробити більше шкоди, ніж користі. Один із таких негативних проявів – підвищена проникність судин, що призводить до потрапляння рідини з кров’яного русла в альвеоли легень. Як наслідок, набряк. Це інтерстиційний набряк легень, який ще називають інтерстиційним пневмонітом. Але проникність судин – не єдиний, більш того, не головний чинник набряку легень. Підвищена продукція гіалуронової кислоти в легенях спричиняє цей набряк”, — каже лікар.

Дубровський пояснив, звідки береться в легенях гіалуронова кислота. “Дуже просто. Вона є скрізь. Це основа міжклітинного матриксу, компонент сполучної тканини. І патологічний процес, в який залучені складні та різноманітні механізми імунної відповіді, сприяє цій небажаній продукції”, — зазначив він.

Тож, за словами інфекціоніста, матові скельця на КТ – візуалізація саме ділянок набряку, спричинених накопиченням гіалуронової кислоти.

“На ранніх стадія КТ легень бачить набряк, а не бактеріальну пневмонію. Це характерний патологічний процес для коронавірусної хвороби”, — підсумував Євген Дубровський • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост