Український Єрусалим. Неподалік Закарпаття з’явилося особливе місце сили

Чи знаєте ви, що в Україні є свій Єрусалим, куди приходять паломники до Гробу Господнього. Таємниче підземелля, незважаючи на те, що відкрилося нещодавно, уже називають сучасним місцем сили. Там відвідувачі відчувають дивовижну енергетику і незвичне тепло. Побувала там і газета ЯСНО • Ціла стаття надрукована в газеті ЯСНО •

Знаходиться Гріб Господній у Трускавці на території храму святого Миколая Української Греко-Католицької церкви, пише  газета ЯСНО.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

Ця місцина є копію Єрусалимського Гробу Господнього. Копія на львівському курорті – одна з найбільших (якщо не найбільша) в Україні. На облаштування святині знадобилося кілька років.  Нещодавно в оздоровниці також  відкрили найбільшу в Україні статую Христа Спасителя. Її встановлено на Гошівській горі й видно майже з будь-якої точки міста. Загальна висота скульптури – 12 метрів: висота фігури Христа – дев’ять метрів, висота постаменту – три метри.

А Гріб Господній кидається в очі здалеку, хоча він і захований під землею. Скелю викладено каменем і збоку прилаштовано велику кам’яну брилу. Точно як у біблійській розповіді. На ній написано: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас грішних». Там же можна побачити лик Христа. Біля каплиці людно. Якась жіночка виходить і розповідає подрузі: «Ти не повіриш, всередині я відчувала, ніби мене пронизувало дивне сяйво. Стало так легко на душі, ніби я от-от могла здійнятися над землею!». Інша, у білій хустці, їй відповідає: «Я йшла сюди зі страшенними головними болями. Зайшла всередину – і все відступило, ніби рукою зняло!»

Заходимо у каплицю і ми. Вхід сучасний – з кованою брамою. Виконано дуже гарно – справжній витвір мистецтва. Потім коридор. Всередині сутінки. Підсвічується приміщення  лампадками, ніби в давнину. Стіни викладено цеглою та каменем. На узвишші скульптура півня. Напевно, того самого, про якого Христос казав своєму учню Петру: «Істинно кажу тобі: цієї ж ночі, ще до того, як півень проспіває, ти тричі зречешся Мене». Загалом образ цього птаха дуже символічний. У наших пращурів він був своєрідним символом — моделлю цілого комплексу: життя — смерть — воскресіння. Світова міфологія залишала пам’ять про півня як істоту, якої боїться нечисть (чорти, відьми, злі духи). У Гробі Господньому півень білий – як символ чистоти.

У центрі з каменю викладено щось схоже на смертне ложе, на якому лежить скульптура померлого Христа. Копій Гробу Господнього у світі (як і в Україні) декілька, в більшості з них зображення Христового тіла немає, що означає, що він уже воскрес. Але в Трускавці він є. Так задумали автори.

Загалом Гріб Господній – головна святиня християнського світу. Це гробниця у скелі, де згідно з Євангелієм після розп’яття був похований Ісус Христос і на третій день воскрес. Гробниця є головним вівтарем Храму Воскресіння Христового в Єрусалимі. Саме там щороку у Велику суботу перед Великоднем сходить благодатний вогонь, який християни розвозять по всьому світу • Ціла стаття надрукована в газеті ЯСНО  • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост