Із чого роблять ковбасу? Що їдять закарпатці?

Додають в українські ковбаси виробники і манну крупу, і крохмаль картопляний, соєвий ізолят, і сорбат калію, і  нітрит натрію, глутамат натрію, і багато інших небезпечних для життя добавок • Ціла стаття надрукована в газеті ЯСНО •

Вони переконані, що їхній обман викрити майже неможливо. Крім того, звичайному споживачу ковбаса, яка має нижчу сортність і з додаванням усяких підсилювачів смаку, можуть сказати, що цей продукт навіть кращий. Але головний секрет – як смак хімії у таких виробах замаскувати під смак м’яса. Тут на допомогу приходить хімічний елемент глутамат натрію – він же підсилювач смаку – E621. Цю речовину вважають умовно безпечною, але замовчують, що вона діє, як наркотик, пише  газета ЯСНО.

Купи свіжий номер газети ЯСНО зараз!

«Якщо їсти ковбасу із глутаматом, а потім взяти ковбасу без глутамату, то ця ковбаса буде вже не така приємна на смак. Це – звикання організму», – наголошує начальник науково-дослідного центру випробувань продукції Укрметртестстандарт Віктор Волошинець.

До теми харчової наркоманії ми ще повернемося, але перед тим зазначимо, що в Україні забороняється додавати підсилювач смаку у варені дитячі ковбаси і сосиски вищого ґатунку за Держстандартом   – це незаконно.

Ще одна секретна зброя виробників – заміна натурального м’яса соєю та клітковиною. Дешеву клітковину виробляють переважно із моркви та капусти. Її здатність вдвічі-втричі збільшувати вагу є просто незамінна для ковбасних комбінаторів.

А замість яловичини та свинини додають курятину, свинячу шкірку, сою та кісткове борошно. У Держспоживслужбі пояснюють: боротися з такими порушеннями вкрай важко. Штрафи для виробників за брехню на етикетці – копійчані.

Але до судів, як правило, справа не доходить.

Та є ще страшніший секрет, що приховує ковбасна хімія – білі порошки у білих мішках. На підприємстві кажуть, що ту отруту руками без рукавиць краще не чіпати. Мова йде про нітрит натрію, або стабілізатор кольору. Жінка-технолог пояснює, який він отруйний: «Якщо ти відкриєш і вдихнеш, то можеш обпалити собі верхні дихальні шляхи!».

Але без цього диво-компо-ненту ковбаса не була б такою красивою, рожевою, і ніхто б не захотів її купити. Та крім нітриту натрію є ще й інша отрута, про яку неохоче розповіли в цеху.

«Тут у нас є ще одна отрутка, але сьогодні ми її сховали, бо дуже небезпечна», – додав один з працівників ковбасного цеху.

Директор підприємства спростовує цю інформацію. Він заявив журналістам, що працівники, які займались виготовленням ковбас з домішками, вже не працюють. Він наполягатиме, що такої ковбаси вони не роблять, а якщо і експериментують, то не на людях. «Собаки їдять, як кажуть, напрацювання», – додав він. Навіть якщо так, то хто дає йому моральне право труїти собак! Домашнім улюбленцям наші земляки теж хочуть купувати найкраще, бо люблять їх як повноправних членів родин  • Ціла стаття надрукована в газеті ЯСНО  • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост